НОВИНИ

Какво трябва да се промени, за да има повече трансплантации

bnt avatar logo
от БНТ
07:55, 08.06.2021
Чете се за: 05:12 мин.
Още
Слушай новината

Причината да няма развита трансплантация в България, това е липсата на политическа воля. През последните десетина години няма нито една правилна кампания за донорството, заяви Иван Димитров от Асоциация "Български пациентски форум" в "Денят започва". Във всяка една развита държава кампанията е най-важното нещо, и това да обясниш на хората защо трябва да направят хуманния акт, смята Димитров.

"Кампанията "Да, за живот" беше един политически фарс, едно говорене, без никакви действия и това се видя дори по време на кампанията", заяви той.

Сибила Маринова, регионален координатор за област Велико Търново, каза пред БНТ, че проблемите са доста, като основният според нея е липсата на добра организация на национално и на регионално ниво, защото между болниците няма установена необходима мрежа за комуникация и за работа. Според нея връзката между болниците се къса, а другото нещо е липсата на постоянна кампания.

Д-р Маринова смята, че българският закон за трансплантации на органи, тъкани и клетки е добър. "Той е направен по такъв начин, че няма злоупотреби. Като цяло законът е добър", заяви д-р Маринова.

"Доверието като цяло към българския лекар в нашето общество е изключително ниско. В българския закон е предвидено приживе да се заявява несъгласие. Целта на кампаниите е да се води този разговор с близките, но когато хората имат достатъчно информация какво е донорството, тогава те могат да вземат информирано решение", смята още д-р Маринова.

"Последните години унищожението на доверието в системата е в най-високия си пик, хората не вярват и на лекарите, които ги лекуват, това води до липсата на тези разговори", допълни Иван Димитров.

Той също така смята, че нашият закон е същият както и на най-развитите държави и това е правилният закон. Вариантът по презумпция да бъдеш донор и твоите близки да кажат своето решение е по-добрият и по-работещият, заяви Димитров.

Сибила Маринова коментира и мястото на лекаря в тази ситуация. "Трудно се води такъв разговор, труден от емоционална гледна точка. Ние не ги убеждаваме роднините близкият им да стане донор, ние им даваме възможност частица от техния близък да продължава да живее и те да спасят човешки животи. Продължавам да вярвам, че това да дариш органи след смъртта си е последното добро нещо, което човек може да направи. Донорската карта няма юридическа стойност, целта е тя да ориентира близките, ако не е воден разговор преди това", заяви още д-р Маринова.

Иван Димитров каза, че е чувал хората да коментират как са чували, че трябва да дадеш пари на някой, за да получиш орган. "През цялото време сме се опитвали да обясним, че това не може да се случва и изведнъж виждаме, че това се случва и няма как да обясним, че донорството е хуманен акт, защото виждаш едни хора, които пренебрегват всички морални ценности, медицински норми и правят неща, които не са редни и наистина са престъпления, ако се докаже това. Тези хора трябва да понесат цялата тежест на закона, за да няма съмнения в системата и в лекарите", категоричен бе Димитров.

Смениха ръководството на болница "Лозенец" заради схема за трансплантации

Д-р Маринова смята, че има добра материална база и специалисти в България. Тя каза, че в момента около 1100 души чакат за трансплантации на човешки органи, цялата информация се съдържа в системата на Агенцията по медицински надзор, регистър на хората, които са заявили несъгласие има също в тази агенция.

"Ние сме извън Европа по тази тема, за да се случат нещата трябва да има политическа воля, държавата трябва да проумее, че спасявайки животите на тези хора, това е най-хуманното нещо. Първо трябва да върнем доверието в системата", заяви още Иван Димитров от Асоциация "Български пациентски форум".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледат делата срещу Маринела Арабаджиева и Миню Стайков
Гледат делата срещу Маринела Арабаджиева и Миню Стайков
Шефът на "Сиела Норма": ЦИК прави много грешни сметки
Шефът на "Сиела Норма": ЦИК прави много грешни сметки