НОВИНИ

Здравният министър сменя ръководството на болница "Лозенец" заради източване на НЗОК и схема за трансплантации

bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 03.06.2021 (обновена)
5240
Чете се за: 05:42 мин.
Още
Слушай новината

Освобождавам Съвета на директорите в болница "Лозенец", считано от днес. Това съобщи на брифинг д-р Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването. Новото ръководство ще бъде назначено днес, допълни той.

Здравният министър оповести информация за разследване на действаща схема с фалшиви документи за трансплантации в болница "Лозенец".

Извършени са 14 трансплантации на бъбрек от донори, като всички те са млади хора от Украйна и Молдова. Реципиентите са техни чичовци или лели от Израел, Япония, Оман и т.н. Има всички основания да се смята, че те не са роднини помежду си, обясни здравният министър.

Медицински надзор има процедура за проверка, документи, че това са фалшиви самоличности са постъпили в МЗ, но не е предприето нищо по този въпрос, допълни д-р Стойчо Кацаров.

Това е ставало 2019-2020 г., има информация от посолствата, че това са фалшиви самоличности, уточни здравният министър.

Още днес МВР ще получи документацията за проверки, допълни Кацаров.

И още нещо - април месец е извършена трансплантация на черен дроб от трупен донор.

Трансплантацията е извършена на четвъртия в листата пациент, който поставен в статус "спешен" макар че е с 14 точки, при положение, че първият в листата пациент е бил с 54 точки, обясни здравният министър.

Този човек е заемал много висок пост в държавната администрация, каза Кацаров, но отказа да разкрие самоличността на трансплантирания.

Изпълнителният директор със сигурност е бил информиран за тези трансплантации, може би той е извършил повечето от тях, допълни министърът.

През 2020 г. в Университетска болница "Лозенец" извършиха 13 трансплантации

Д-р Кацаров даде информация и за друга проверка в болница "Лозенец", извършена януари месец.

Резултатите от нея са показали, че за над 60 пациенти без да са лекувани, са получени средства от НЗОК. В деня, в който е издадена заповедта за проверка, болницата е върнала парите за лечението на пациенти с обяснение за техническа грешка.

Няма как да има 60 технически грешки в рамките на един месец. Това е, което на жаргон се нарича източване на Здравната каса, което е абсолютно недопустимо, категоричен е министър Кацаров.

НЗОК е сигнализирала прокуратурата тъй като има и подправени подписи, допълни той.

Разминаване в данните за поставените ваксини в Единния информационен портал

Ние подехме още една инициатива - да осигурим условия за ваксиниране на повече хора, особено възрастни, каза д-р Кацаров.

Имаме възможност да съдействаме с част от ваксините на съседни държави. Такова желание са заявили от РС Македония, Косово, Албания, Босна и Херцеговина, каза министърът.

Процедурата за дарение е много тежка, иска съгласуване с ЕК, с фирмата производител. Ние разполагаме с цялата налична документация, отправили сме запитване към ЕК и днес или утре би трябвало да получим отговор по кой механизъм може да бъде извършено това нещо, нашето желание е да помогнем, каза д-р Кацаров.

Най-вероятно ще дарим от ваксините на "Астра Зенека", тъй като интересът към тях е най-слаб, допълни министърът.

Категорично заяви, че има достатъчно ваксини - разполагаме с 13-14 милиона ваксини до края на годината. Ваксинирането е единствената възможност да се избегнат следващи вълни на коронавируса, посочи здравният министър.

Той сподели, че е прекарал тежко заболяването през декември и това е причината все още да не се е ваксинирал, но е категоричен, че ще се имунизира.

До дни сменят ръководството на Александровска болница

Д-р Кацаров коментира и резултатите от проверката в Александровска болница относно финансовото й състояние.

Тъй като се създаде изключително обществено напрежение, включително и в самата болница, помолих нашия одит да извърши проверка. Те ще бъдат публикувани и достъпни за всички, смятам, че така е правилно, каза министърът.

Утре с колегите ще вземем окончателно решение какво да правим с Александровска болница, категоричен е министърът.

Здравният министър възложи анализ на работата на НОЩ и действието на мерките

Д-р Кацаров коментира и възложения анализ на дейностите, свързани със здравното обслужване на населението в периода от 1 март 2020 г. до 31 май 2021 г., в контекста на епидемията. Ще бъдат анализирани общият брой смъртни случаи и разпределението им по възрастови групи и по седмици; общият брой смъртни случаи по причина COVID-19 и разпределението им по възрастови групи и по седмици.

За мен е важно да се направят изводите и поуките, за да не се повторят резултатите при следваща вълна или епидемия, каза министърът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медведев даде сет, но продължава към третия кръг в Париж
Медведев даде сет, но продължава към третия кръг в Париж
Спортисти се включват в кампания за лечение на онкоболни деца
Спортисти се включват в кампания за лечение на онкоболни деца