НОВИНИ

Разминаване в данните за поставените ваксини в Единния информационен портал

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:38, 02.06.2021
Чете се за: 04:10 мин.
Още
Слушай новината

Близо 1 милион и 400 хиляди са общо поставените дози ваксини до този момент. Оказва се обаче, че има разминавания между обявените дози за деня и броя на дозите, с които нараства общият брой на поставените ваксини. Мая Димитрова изчисли, че над 20 пъти през последните четири месеца се получава такова несъответствие. Според здравното министерство става въпрос за коригиране и анулиране на дози при допусната грешка.

Ето всички поставени дози досега и техният брой през вчерашния ден.

Ако се доверим на тези официално публикувани данни, ще решим, че вчера са поставени 18048 дози. Според написаното в портала обаче това не е така - ваксинирани са с 16 души повече.

Ето и подадените от системата общо поставени дози по дати. Това са поставените ваксини за деня.

Екип на БНТ пресметна и с колко нараства общият брой поставени ваксини. Като сравним колоните, виждаме, че в определени дни има разлика.

Най-много несъответствия има през месец май, но и в двата дни на юни данните се разминават.

В определени дни се стига до 50 дози разлика. В столицата, например, от началото на месец май в 18% от дните е имало неточност.

"Самият метод на събиране на данни е притеснителен, този тип разпределение на грешки, че се появяват доста големи разлики на случаен период от време, е притеснително, защото ако така събират всички останали данни, трябва да преосмислим в някаква степен изводите от това, което правим", каза математикът Лъчезар Томов.

Проблем с начина, по който се попълват данните в портала, има - от тази графика се вижда как броят на заразените и броят на ваксинираните в един и същи момент винаги намаляват.

След което се наваксва. Но веднъж подадени, се предполага, че данните са коректни, поне по отношение на броя на ваксинираните.

"От време на време се появяват разлики в бройки около 50, около 100, а не само единични отклонения, което говори, че има някаква грешка в метода на събиране на данни. И примерно данни, които трябва да се извеждат от други данни, примерно се извеждат разлики от кумулативен брой, поотделно се въвеждат и се въвежда ръчно", обясни математикът.

БНТ изпрати запитване до здравното министерство. От отговора, който ни изпратиха, става ясно, че разликата е следствие от възможността за коригиране и анулиране на дози в случаите, когато е допусната грешка при въвеждането на конкретна ваксина.

Това означава обаче, че броят на поставените дози в крайна сметка не следва да се променя - след анулирането в някакъв момент поставената доза трябва да се въведе отново с корекция. Данните обаче показват, че 123 дози са анулирани, а са добавени едва 13 за период от четири месеца, или обратното.

"Би било хубаво да се публикува методика как се събират, да се опитват специалистите да анализират и да кажат някъде от ръчно събиране, обикновено така стават тия грешки, да кажат какво се случва", каза още Томов.

Министерство на здравеопазването продължава да не публикува данните за ваксинацията в отворен формат - тоест, да са удобни за анализ. За да се случва това, те трябва да се събират ръчно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френски пожарникари са първите туристи в Албена за сезона
Френски пожарникари са първите туристи в Албена за сезона
Първа реакция на Делян Пеевски за санкциите от САЩ
Първа реакция на Делян Пеевски за санкциите от САЩ