НОВИНИ

Служебният кабинет: Активността на прокуратурата води институциите към открита война (Обзор)

Александър Марков
от Александър Марков
20:10, 02.06.2021
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният кабинет реагира на действията на прокуратурата. Говорителят на кабинета Антон Кутев предупреди, че активността на държавното обвинение води институциите към открита война.

Война на институциите - така служебното правителство вижда ефекта от действията на прокуратурата, откакто Стефан Янев и министрите му бяха назначени.

Повод за изявлението на Кутев стана именно акцията срещу Ангел Папалезов, но не само. По думите му преди Папалезов на разпит в държавното обвинение са били викани и висши служители от системата на вътрешните работи и сигурността.

Във всичко това кабинетът вижда опит за пряка намеса от страна на прокуратурата в работата на изпълнителната власт.

След края на заседанието на Министерския съвет говорителят на кабинета Антон Кутев реагира: акциите на прокуратурата ни водят към институционална война.

"Виждаме как след президентската институция прокуратурата влиза със сила и в МВР, което заплашва да прерасне в открита война на институциите. В период на служебно правителство, когато законодателната власт не работи, виждаме опити прокуратурата открито да се меси в работата на изпълнителната власт", каза Кутев.

Остри реакции след обвинението на висш полицай в трафик на ценности и пране на пари

Повод за изявлението на кабинета е именно акцията срещу Ангел Папалезов.

"Снощи беше привикан и г-н Папалезов, служител на Главна дирекция "Национална полиция", като му бяха направени личен обиск и претърсване в жилището му, без преди това да му бъде повдигнато обвинение. Разпитван е бил и като свидетел, което е важно", допълни говорителят на служебното правителство.

Кутев напомни, че действията на прокуратурата не започват и не приключват с Папалезов.

"На разпит бяха извикани новият директор на БОП точно два дни, след като беше назначен, на разпит в прокуратурата, става дума, новият председател на ДАНС - на следващия ден, след като беше назначен, зам.-председателят на ДАТО - той беше извикан броени дни след назначаването на министъра на вътрешните работи", припомни Кутев.

Според него кабинетът подкрепя всички усилия да се преследват виновните пред закона.

"Но сме разтревожени от опитите да се сплашват ключови служители на службите за сигурност, както и да се забавят или осуетяват проверки в системата на вътрешните работи", каза още Антон Кутев.

Кутев призова всички институции да проявят разум и да работят единствено за издигане на държавността и правовия ред в България.

Освен реакция на действията на прокуратурата, на днешното заседание премиерът Стефан Янев не пропусна да отдаде дължимото и на паметта на Христо Ботев. Посочи, че: "Ботев е разгадал гена на българина и днес всички ние трябва да любим справедливостта и работата в полза на обществото".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев е провел среща на тема "Корупция" със секретар от финансовото министерство на САЩ
Президентът Радев е провел среща на тема "Корупция" със секретар от финансовото министерство на САЩ
Безпрецедентна по обем санкция на САЩ срещу българи по закона "Магнитски" (ОБЗОР)
Безпрецедентна по обем санкция на САЩ срещу българи по закона "Магнитски" (ОБЗОР)