НОВИНИ

Интеграцията на РС Македония - основен акцент в срещата между президентите на България и Португалия

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:24, 02.06.2021
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Европейската интеграция на Западните Балкани, възможностите на Плана за възстановяване и устойчивост и борбата с пандемията бяха сред основните теми от срещата между президентите на България и Португалия. Марсело Ребело де Соуза е на официално посещение в нашата страна.

Президентът Румен Радев даде висока оценка на португалското председателство на ЕС, специално открои борбата с пандемията, справедливото разпределение на ваксините, въвеждането на единен цифров европейски сертификат, прилагането на социални и икономически мерки за по-бързото справяне с последствията от пандемията.

Президентите Радев и де Соуза са обсъдили и Плана за възстановяване и устойчивост и възможностите, които предоставя за модернизация, развитие на икономиката, иновациите. Виждат възможност чрез тези мерки да се реши проблем, който се оказа общ за двете страни - повече от 20% от активното население живее в чужбина.

И ние много разчитаме така да структурираме този план, че водейки се от тези приоритети да гарантираме младите хора в България, а също и в Португалия да намират перспектива в своята страна, така че да разгръщат своя талант и способности тук, каза президентът на България Румен Радев.

Евроинтеграцията на страните от Западните Балкани и по специално на Република Северна Македония беше важен акцент от разговора между президентите на България и Португалия.

Възстановяване на пълноценния диалог на всички нива между София и Скопие е важната стъпка по време на португалското председателство, отбеляза президентът Радев. Според него сега е много важно да се работи за сближаване на младите хора от двете страни.

Когато паднат границите, за което всички мечтаем да стане час по-скоро, тези млади хора да не се мразят. Тези млади хора да бъдат отворени един към друг, да се ползват с уважение и с разбирателство. това е най-голямата цел, по която работим, подчерта Радев.

По думите на президента Радев това ще създаде устойчиво стабилно бъдеще между България и Република Северна Македония, в което ще имаме приятелство не на документи и декларации, а реално приятелство и уважение между хората от двете страни на границата.

На разширяването на ЕС не трябва да гледаме механично. Това не е спринт, в който трябва да финишираме в точно определено време. Това е съвместно пътуване на приятели в един устойчив и необратим процес. И аз ви благодаря, г-н президент, за всичко това, което направихте за нашата страна, допълни Радев.

Марсело Ребело де Соуза заяви, че Португалия подкрепя разширяването на ЕС. Приема за нормални исторически спорове между съседи и даде пример за отношенията между Португалия и Испания.

Имали сме много военни конфликти с Испания. Даже има една поговорка "От Испания нито добър вятър, нито добър брак може да дойде". В продължение на години основните ни конфликти са били с този наш съсед, губили сме своята независимост за известно време, заради този съсед, която сме си възстановили. Днес този съсед е наш брат, каза президентът на Португалия.

Де Соуза посочи, че Португалия следи внимателно усилията за установяване на диалог между София и Скопие. Каза, че предпочитат да помагат в този процес дискретно, без много шум.

Сн. Пресцентър на президентството

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
145 години безсмъртие за Ботев и героите на България (ОБЗОР)
145 години безсмъртие за Ботев и героите на България (ОБЗОР)
Протестиращи поискаха оставката на Гешев. Партии с критики към прокуратурата (Обзор)
Протестиращи поискаха оставката на Гешев. Партии с критики към прокуратурата (Обзор)