НОВИНИ

Остри реакции след обвинението на висш полицай в трафик на ценности и пране на пари (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:12, 02.06.2021 (обновена)
Чете се за: 06:12 мин.
У нас
Снимка: Архив
Слушай новината

Прокуратурата влезе в кабинета на висш полицай. Правителството отвърна, че има опасност от война между институциите. С обвинение се сдоби Ангел Папалезов, шеф на отдела за борба с трафика на културно-исторически ценности в Националната полиция.

Прокуратурата твърди, че вместо да противодейства, той е част от група за трафик и пране на пари. Вътрешният министър реагира остро. Според Бойко Рашков прокуратурата се опитва да пречи на проверката по сигнала за незаконно подслушване на политици.

От прокуратурата контрираха, че си вършат работата без да се интересуват от политическата конюнктура. Главният прокурор Иван Гешев покани на среща служебния вицепремиер и вътрешен министър.

Иван Гешев кани Бойко Рашков на работна среща

Ангел Папалезов е разследван от няколко месеца за участие в организирана престъпна група за трафик на културно-исторически ценности и пране на пари. Твърди се, че разследващите са засекли многократни контакти на Папалезов с Васил Божков.

По време на обиски в кабинета на Папалезов тази нощ са открити предмети с белези на културно-исторически ценности, визитни картички както на Васил Божков, така и на хора от фондация "Тракия", която стопанисва и управлява музея с артефакти на бизнесмена в Дубай, издирван с червена бюлетина на "Интерпол".

В късния следобед на 1 юни следователи и прокурори първо влизат в кабинета на шефа на отдела за борба с трафика на културни ценности в Главна дирекция "Национална полиция" Ангел Папалезов.

Започва обиск. По информация на "По света и у нас" разследващите търсят документи от разработки по иманярски групи, както и иззети веществени доказателства по време на работата по тези групи.

Действията са извършени след разрешение на съдия от Специализирания наказателен съд и това, което мога да ви потвърдя, е, че в качеството на обвиняем е привлечен висш полицейски служител за участие в организирана престъпна група, създадена с цел държане и трафик на културно-исторически ценности и изпиране на пари, каза Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

В кабинета на Папалезов са открити и иззети монети и предмети, които имат белези на артефакти. От държавното обвинение твърдят, че те не са били описани като веществени доказателства по разследвания.

Открити са флашки и документи, касаещи места, характерни с активна иманярска дейност, както и много визитки на хора от фондацията на Васил Божков "Тракия".

По подозрение за нерегламентирано съхранение на документи от оперативни разработки и разследвания, както и на артефакти, е обискиран и дома на Ангел Папазов. От прокуратурата не съобщават какви доказателства са успели да открият и изземат от там.

Вътрешният министър отказа да коментира акцията пред обществената телевизия, но късно снощи говори за сайта bird.bg. Според Рашков с обиските в домовете и кабинетите на служители, които проверяват сигналите за незаконно подслушване на опозиционни политици, прокуратурата се намесва открито в работата на МВР.

Служебният вицепремиер твърди още, че държавното обвинение е поискало от вътрешното министерство и информация за новия председател на ДАНС. Бойко Рашков вижда като цел на тези действия стресиране на новите кадри, които служебният кабинет назначава и осуетяване на проверката на незаконните СРС-та. И допълва, че се прави опит за заличаване на следите по аферата с подслушванията.

Говорителят на главния прокурор отговори.

Аз не мога да коментирам политически изказвания. За пореден път повтарям, че прокуратурата няма да позволи да бъде в политически битки. Прокуратурата стриктно прилага закона и очаква взаимодействие от всички правоохранителни органи в борбата с престъпността, както до сега. Защото това е в интерес на българското общество. Ние не можем да спрем своята работа и разследванията по образувани досъдебни производства за това, че в момента се намираме в предизборна кампания, каза Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Повдигнаха обвинение на полицая от ГДНП, разследван за трафик на исторически ценности

Ангел Папалезов е шеф на отдела за борба с трафика на артефакти от 2010 г., като приема поста от пенсиониралия се Кирил Христосков, който след напускането на МВР отива на работа във фондация "Тракия" на Васил Божков.

Папалезов е известен като един от най-добрите в разследването на групи за иманярство, трафик и фалшификации на културно-исторически ценности.

Сигурна съм, че прокуратурата разполага с достатъчно много факти и доказателства, за да се стигне до този обиск в офиса на г-н Ангел Папалезов, както и в неговия дом. Винаги ми е правило впечатление, че реализациите са по хора, които са на ниските етажи в тази престъпност и много рядко се е стигало до върховете или организатори на такива престъпни групи, каза Мария Карагьозова, експерт по разследване на престъпления с културно-исторически ценности.

През 2018 г. Ангел Папалезов организира изложба с общо 300 предмета, които са спасени от работата на неговия отдел през годините. Всички те са били иззети само от иманяри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестиращи поискаха оставката на Гешев. Партии с критики към прокуратурата (Обзор)
Протестиращи поискаха оставката на Гешев. Партии с критики към прокуратурата (Обзор)
САЩ наложи санкции срещу Божков и Пеевски
САЩ наложи санкции срещу Божков и Пеевски