НОВИНИ

ЕК призова България да бъде приета в Шенген

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:49, 02.06.2021 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европейската комисия препоръча днес България, Румъния и Хърватия да станат пълноправни членове на Шенгенското пространство. Препоръката е отправена към държавите членки на ЕК, които трябва да вземат решението за това. Брюксел представи нова стратегия, която цели укрепването и по-доброто функциониране на Шенгенската зона.

Според Европейската комисия България, заедно с Румъния и Хърватия, е изпълнила всички критерии за членство в зоната за свободно движение и Съветът трябва възможно най-бързо да вземе решението за приемането им.

Въпросът за членството на страната ни се отлага с години заради несъгласието на някои от държавите членки. Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон каза пред БНТ, че Еврокомисията води разговори с отделните страни, за да ги убеди да подкрепят страната ни.

"Ние направихме оценка на България, Румъния и Хърватия. Те са изпълнили изискванията, за да станат пълноправен член на Шенгенското пространство. Важно е да припомним, че не става дума само за очакванията на тези страни и на гражданите на тези страни. Приемането в Шенген е задължение за всяка държава от ЕС. Надявам се Съветът да бъде готов да приветства тези три държави членки в Шенгенското пространство", заяви Йохансон.

Еврокомисията днес се опитва да представи поредната стратегия за Шенген, която да направи това пространство по-функциониращо. Всъщност Шенген е най-голямото пространство в света за свободно движение, но при всяка една опасност, като например: пандемията или пък мигрантската криза преди няколко години, държавите въвеждат еднолично гранични контроли или дори затварят границите си.

Това, което Брюксел предлага, е да се подходи по-координирано в такива случаи - държавите да се координират със съседните държави, когато решат да налагат, например, ограничения по границите, също така да бъде засилено полицейското взаимодействие или да бъде засилен контролът по външните граници. Но това са само предложения, направени от Еврокомисията, а крайното решение винаги се взима от държавите членки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Освободиха срещу гаранция от 5000 лв. нападателя на Митко от Пловдив
Освободиха срещу гаранция от 5000 лв. нападателя на Митко от Пловдив
Иван Гешев кани Бойко Рашков на работна среща
Иван Гешев кани Бойко Рашков на работна среща