НОВИНИ

Протестиращи поискаха оставката на Гешев. Партии с критики към прокуратурата (Обзор)

bnt avatar logo
от БНТ
18:15, 02.06.2021 (обновена)
Чете се за: 06:00 мин.
У нас
Слушай новината

Протестиращи в Съдебната палата в София поискаха оставката на главния прокурор Иван Гешев. И партии критикуваха действията на прокуратурата и ги определиха като опит за намеса в изпълнителната власт.

Пред Съдебната палата в София тече традиционният протест "Правосъдие без каскет" на инициативата "Правосъдие за всеки". Днес той минава и под знака на недоволството от акцията на прокуратурата. А протести след тази операция има и в други градове в страната.

Протестиращи разказаха пред БНТ, че вътре в самата Съдебна палата и в този час има демонстранти, които продължават да настояват за разговор с главния прокурор.

В протеста се включиха и представители на политически партии, които се обявиха против действията на прокуратурата. Тук виждаме лица от "Демократична България", от "Изправи се! Мутри вън!" и служебният министър на културата.

Днес политици остро критикуваха акцията на прокуратурата срещу шефа на отдела за борба с трафика на културни ценности в Националната полиция. Екип на БНТ се свърза с Ангел Папалезов, който заяви, че няма да коментира акцията, защото не е удачно към момента.

От ГЕРБ разпространиха позиция, с която заявяват, че ще коментират действията на МВР и прокуратурата, когато бъде изнесена цялата информация. Заявиха и, че са подложени на атаки.

"Подложени сме на компроматни атаки от страна на президента, на вътрешния министър Бойко Рашков и на голяма част от служебния кабинет, който действа като предизборен щаб на кандидат-президента Румен Радев. ГЕРБ вече дни наред настоява за изнасянето на доказателства, че службите са подслушвали политици. До момента не е изнесено нито едно доказателство за това. Настояваме да се уважава разделението на властите и да се зачита тяхната независимост. Прокуратурата в България е част от независимата съдебна система".

ГЕРБ: Подложени сме на компроматни атаки от президента и вътрешния министър

От БСП заявиха, че акцията на прокуратурата в МВР е проведена по странен, показен и панаирджийски начин. Окачествиха действията на главния прокурор Иван Гешев като предизборни трикове.

"Така че, когато г-н Гешев отговори какво прави с Мата Хари, жива ли е тя още, установена ли е след една година, след като би трябвало да се знаят трите имена на нея или на него, щото ние не знаем кое е лицето. Няма друга страна в света, в която премиера ще го хванат с милиони евро и със злато в чекмеджето си и прокуратурата защо не направи, не изпрати веднага за обиск и баретите в домовете на г-н Борисов. Защо нямаше претърсване", попита Румен Гечев.

От "Демократична България" тълкуват операцията като опит за сплашване на хората в службите, които проверяват сигналите за незаконното подслушване на политици.

"Изключително притеснително, защото всъщност показва как Гешев, Пеевски и Борисов опитват да си върнат инициативата и да не позволят истината за това как се е злоупотребявало с МВР и със службите да излезе наяве", каза Христо Иванов.

"Ние ще се борим докрай за разплитане на този модел, защото именно през този модел Борисовата държава удържаше своята власт", коментира Атанас Атанасов.

Протестиращи се събраха пред Съдебната палата в отговор на акцията. Там Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!" изрази подкрепа за вътрешния министър Бойко Рашков и "неговите смели усилия да върне правилата и да извади цялата истина".

"Нали искаме цялата истина? Да оставят Бойко Рашков да покаже цялата истина. Не може ръководители на служби, които са буквално на 5 дни назначения, да бъдат привиквани и сплашвани. Тук е ясна целта - да бъдат страхувани. Всичко това е в интерес на Бойко Борисов", заяви Манолова.

Протест срещу Гешев влезе в Съдебната палата, демонстранти стоят пред кабинета му

Протестът бе подкрепен и от юристи.

"Аз искам да попитам господин Гешев, след като това досъдебно производство е образувано в началото на годината, образувано от Специализираната прокуратура за организирана престъпна група, като предметът на престъпление са културни ценности, какво точно снощи е търсила прокуратурата в служебния кабинет на един от тъй наречените обвиняеми - културна ценност, която е скрил там, пари или нещо друго", попита Румяна Ченалова.

"Протестът е срещу произвола, който се случва в държавата, тъй като оказа се, че България по Конституция е парламентарна република, а изглежда някой си мисли, че тя е прокурорска", коментира Росен Рашков от "Правосъдие за всеки".

Протестиращите влязоха в Съдебната палата и поискаха среща с главния прокурор. Бяха спрени от служители на съдебната охрана.

Екип на БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интеграцията на РС Македония - основен акцент в срещата между президентите на България и Португалия
Интеграцията на РС Македония - основен акцент в срещата между президентите на България и Португалия
Остри реакции след обвинението на висш полицай в трафик на ценности и пране на пари (ОБЗОР)
Остри реакции след обвинението на висш полицай в трафик на ценности и пране на пари (ОБЗОР)