НОВИНИ

145 години безсмъртие за Ботев и героите на България (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
18:30, 02.06.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Сирени огласиха цяла България, за да напомнят за саможертвата на Христо Ботев и на всички загинали за свободата ни. На връх Околчица, където преди 145 години смъртоносен куршум отнема живота на Ботев, днес се стекоха хора от цялата страна.

Още преди сирените да се чуят, върхът беше малко самотен. Хората на Околчица се брояха на пръсти, а един от тях беше прекарал нощта там. Така както прави всяка година - след като приключи с традиционния поход "По стъпките на Ботев" от Козлодуй до Околчица.

Аз съм закърмен във Враца. Закърмен съм с Ботевото дело, Ботевия подвиг и за мен е чест и достойнство да участвам в този поход, каза Евгени Филипов, водач на традиционния поход "По стъпките на Ботев".

Пандемията промени плановете за официалната част от честванията на връх Околчица. Но не промени факта, че хиляди българи от цялата страна запазиха днешния ден почивен, за да могат да отдадат почит на всички, дали живота си за България.

В Зверино организират поход до връх Околчица

Свой индивидуално организиран поход започнаха няколко мъже от Зверино - часове път през планинските пътеки в името на традицията. И не само те бяха поели в тази посока. На две колела от Козлодуй към върха бяха тръгнали още хора.

Минути след сирената на върха вече бяха хиляди.

Ако ние сами не се хванем като един юмрук и не си предаваме историите, обичаите традициите, вярата, ние сме загубени, каза Борислав Радославов, с. Зверино.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Велислав Минеков се срещна с директорите на държавни театри
Велислав Минеков се срещна с директорите на държавни театри
Интеграцията на РС Македония - основен акцент в срещата между президентите на България и Португалия
Интеграцията на РС Македония - основен акцент в срещата между президентите на България и Португалия