НОВИНИ

Безпрецедентна по обем санкция на САЩ срещу българи по закона "Магнитски" (ОБЗОР)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:06, 02.06.2021
5818
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

Министерството на финансите на САЩ налага санкции на трима българи и 64 компании съгласно закона "Магнитски".

Мярката е насочена срещу бизнесмена Васил Божков, бившия депутат от ДПС - Делян Пеевски и Илко Желязков, бивш заместник шеф на Държавната агенция за технически операции (ДАТО).

В писмото се посочва, че въпросните лица и дружества са санкционирани съгласно Указ 13-818, който допълва и прилага Глобалния закон "Магнитски" за отчетност при нарушаване на човешките права и е насочен срещу извършителите на тежки нарушения на човешките права и корупция в целия свят.

Санкциите са наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи към министерството на финансите на САЩ.

Днешното публично обявяване на санкции представлява най-широкообхватното действие на глобалния закон "Магнитски", предприето за един ден в историята на програмата, насочено срещу 65 физически и юридически лица за техните значителни корупционни действия в България, се казва още в съобщението на САЩ.

САЩ огласи имената на петима български длъжностни лица за участие в сериозна корупция

Наред с Божков, Пеевски и Желязков публично бяха оповестени и бившите длъжностни лица Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов.

В официалното си качество съответно на заместник-министър на икономиката, председател на Държавната агенция за българите в чужбина и главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Манолев, Харалампиев и Томов са участвали в корупционни дейности, които са подкопавали върховенството на закона и доверието на българското общество в техните демократични държавни институции и обществени процеси, включително използвайки политическото си влияние и длъжностни правомощия за лична изгода, се казва от Държавния департамент на САЩ.

В качеството си на народен представител Пеевски е използвал Желязков, служител в Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, като посредник и съучастник в търговията с влияние и даването на подкуп с цел защита от обществен контрол и за оказване на влияние върху ключови институции и сектори в българското общество.

До момента има малко политически реакции по темата у нас. Една от тях е на Христо Иванов, председател на "Демократична България".

Става дума за един приятелски жест на американското правителство, който отговаря на голямото гражданско пробуждане в Р България и го виждаме изразено в протести. Българското общество показа огромна нетърпимост по темата наречена корупция и нашите американски приятели и новата администрация отговарят на тази нетърпимост, каза Христо Иванов, председател на "Демократична България".

Произнасянето на тази оценка за Пеевски и Божков поставя българската прокуратура и българските политически фактори, които гледаха тези събития в изключително тежка международна ситуация, защото всъщност нито Пеевски, нито Божков са някакви фигури които от само себе си възникнали, допълни Христо Иванов.

Илхан Кючук за санкциите на САЩ срещу Пеевски: От всички партии трябва да се търси позиция

Новината ме свари в БНТ. Не съм запознат нито с документа, нито с мотивите и колкото и да ме питате не мога да кажа нищо повече от това, въпреки че имам най-доброто желание, коментира в "Още от деня" евродепутатът от ДПС Илхан Кючук.

С позиция излезе и българското Външно министерство.

Върховенството на закона е в основата на демократичния процес във всяка правова държава. В отношенията с нашите партньори и съюзници недвусмислено сме споделяли убеждението си, че борбата с корупцията във всичките й форми следва да бъде безусловен наш принципен и практически приоритет, заявяват от МВнР.

МВнР за санкциите на САЩ срещу българи: София и Вашингтон остават в готовност за диалог

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служебният кабинет: Активността на прокуратурата води институциите към открита война (Обзор)
Служебният кабинет: Активността на прокуратурата води институциите към открита война (Обзор)
Пловдивчани протестираха пред сградата на прокуратурата
Пловдивчани протестираха пред сградата на прокуратурата