Илхан Кючук за санкциите на САЩ срещу Пеевски: От всички партии трябва да се търси позиция

от БНТ
19:12, 02.06.2021 (обновена)
Чете се за: 04:55 мин.
У нас
Слушай новината

Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на български длъжностни лица за тяхната значителна роля в корупцията в България, както и техните мрежи, обхващащи 64 организации, съобщиха от посолството на САЩ в България.

Санкциониращата мярка е срещу Васил Крумов Божков - известен български бизнесмен и олигарх, Делян Славчев Пеевски - бивш народен представител, Илко Димитров Желязков, бивш заместник директор на Държавната агенция за технически операции (ДАТО) който бе назначен за заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, както и дружествата, притежавани или контролирани от тези лица.

Премиерът получи информация от държавния секретар на САЩ за санкциите срещу българи

В студиото на "Още от деня" по БНТ новината коментира евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк.

"Няма какво да кажа, защото новината ме свари в Българската национална телевизия. Не съм запознат нито с обстоятелствата, нито с мотивите и колкото и да ме питате, няма какво да говоря повече от това", заяви Кючук.

Не познавам фактите. Аз съм сериозен политик и искам да разсъждавам само на база факти и да коментирам неща, когато съм абсолютно сигурен както в достоверността, така и в съдържанието на самата новина. От всички политически партии трябва да се търси позиция, допълни Кючюк.

Той коментира и ситуацията с отношенията между София и Скопие с думите: обща история, общо минало, общо бъдеще.

„Около този разговор трябва да съсредоточим отношенията между Република България и Република Северна Македония. Смятам, че договорът от 2017 г. постигна огромен успех, поставяйки в центъра на разговора общото минало. Грешката може да дойде от там общото минало да го пренесем върху настоящата политическа реалност“, каза Кючюк.

Ако обаче разделим двете неща, въпреки че е много трудно да направим конкретно разделение, историческите разговори да продължават да бъдат в рамките на историческата комисия, а политиците да се фокусират върху бъдещето и то е свързано с европейската перспектива на Република Северна Македония, мисля, че по-пълноценни могат да бъдат политическите действия, допълни той.

Според Кючюк стратегическият интерес на България неминуемо е свързан с цивилизационното развитие на региона.

„Членството в НАТО и ЕС ще допринесе за сигурността и просперитета на Западните Балкани. Това е техният интерес – да бъдат част от това пространство. Интерес и на ЕС е да бъде онази приобщаваща сила на страните от Западните Балкани“, посочи още Илхан Кючюк.

Като положителни неща между Република България и Република Северна Македония евродепутатът изтъкна подписания между Великотърновския университет и Университета в гр. Свети Николе меморандум, както и договора за партньорство между БТА и Македонската информационна агенция.

Най-големият проблем на нашите отношения е липсата на диалог/фалшивите новини. Как могат да бъдат преодолени фалшивите новини? Когато обменяме достатъчно новини, каза още евродепутатът.

Ако договорът от Преспа казва: ние нямаме нищо общо в миналото, и с това се поставя точка на спора, договорът с България казва точно обратното: ние имаме много общи неща и трябва да ги разгърнем в името на следващите поколения. Това може да бъде една нова плоскост за развитие на нашите отношения – през дигиталната свързаност, инфраструктурната и междучовешка свързаност, посочи още Илхан Кючюк.

Евродепутатът предложи България да излъчи специален представител за Северна Македония, както македонската страна направи с Владо Бучковски.

Отношенията между София и Скопие минават през взаимно разбирателство и добросъседство, каза Илхан Кючюк.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Разследване на БНТ: Има ли арсен във водата на три монтански села
Разследване на БНТ: Има ли арсен във водата на три монтански села
Писмата на Ботев
Писмата на Ботев