НОВИНИ

Илхан Кючук за санкциите на САЩ срещу Пеевски: От всички партии трябва да се търси позиция

bnt avatar logo
от БНТ
19:12, 02.06.2021 (обновена)
Чете се за: 04:55 мин.
У нас
Слушай новината

Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на български длъжностни лица за тяхната значителна роля в корупцията в България, както и техните мрежи, обхващащи 64 организации, съобщиха от посолството на САЩ в България.

Санкциониращата мярка е срещу Васил Крумов Божков - известен български бизнесмен и олигарх, Делян Славчев Пеевски - бивш народен представител, Илко Димитров Желязков, бивш заместник директор на Държавната агенция за технически операции (ДАТО) който бе назначен за заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, както и дружествата, притежавани или контролирани от тези лица.

Премиерът получи информация от държавния секретар на САЩ за санкциите срещу българи

В студиото на "Още от деня" по БНТ новината коментира евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк.

"Няма какво да кажа, защото новината ме свари в Българската национална телевизия. Не съм запознат нито с обстоятелствата, нито с мотивите и колкото и да ме питате, няма какво да говоря повече от това", заяви Кючук.

Не познавам фактите. Аз съм сериозен политик и искам да разсъждавам само на база факти и да коментирам неща, когато съм абсолютно сигурен както в достоверността, така и в съдържанието на самата новина. От всички политически партии трябва да се търси позиция, допълни Кючюк.

Той коментира и ситуацията с отношенията между София и Скопие с думите: обща история, общо минало, общо бъдеще.

„Около този разговор трябва да съсредоточим отношенията между Република България и Република Северна Македония. Смятам, че договорът от 2017 г. постигна огромен успех, поставяйки в центъра на разговора общото минало. Грешката може да дойде от там общото минало да го пренесем върху настоящата политическа реалност“, каза Кючюк.

Ако обаче разделим двете неща, въпреки че е много трудно да направим конкретно разделение, историческите разговори да продължават да бъдат в рамките на историческата комисия, а политиците да се фокусират върху бъдещето и то е свързано с европейската перспектива на Република Северна Македония, мисля, че по-пълноценни могат да бъдат политическите действия, допълни той.

Според Кючюк стратегическият интерес на България неминуемо е свързан с цивилизационното развитие на региона.

„Членството в НАТО и ЕС ще допринесе за сигурността и просперитета на Западните Балкани. Това е техният интерес – да бъдат част от това пространство. Интерес и на ЕС е да бъде онази приобщаваща сила на страните от Западните Балкани“, посочи още Илхан Кючюк.

Като положителни неща между Република България и Република Северна Македония евродепутатът изтъкна подписания между Великотърновския университет и Университета в гр. Свети Николе меморандум, както и договора за партньорство между БТА и Македонската информационна агенция.

Най-големият проблем на нашите отношения е липсата на диалог/фалшивите новини. Как могат да бъдат преодолени фалшивите новини? Когато обменяме достатъчно новини, каза още евродепутатът.

Ако договорът от Преспа казва: ние нямаме нищо общо в миналото, и с това се поставя точка на спора, договорът с България казва точно обратното: ние имаме много общи неща и трябва да ги разгърнем в името на следващите поколения. Това може да бъде една нова плоскост за развитие на нашите отношения – през дигиталната свързаност, инфраструктурната и междучовешка свързаност, посочи още Илхан Кючюк.

Евродепутатът предложи България да излъчи специален представител за Северна Македония, както македонската страна направи с Владо Бучковски.

Отношенията между София и Скопие минават през взаимно разбирателство и добросъседство, каза Илхан Кючюк.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследване на БНТ: Има ли арсен във водата на три монтански села
Разследване на БНТ: Има ли арсен във водата на три монтански села
Писмата на Ботев
Писмата на Ботев