НОВИНИ

Проф. Иво Христов: Братоубийствените борби в БСП не са принципни

bnt avatar logo
от БНТ
19:45, 02.06.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Според проф. Иво Христов фундаменталният проблем на БСП е, че невинаги изразява интересите на своите избиратели.

"Намирам конфликтите в БСП за пагубни. Очевидно партията пречи на много хора. Сегментът на социалистическата партия е достигала от 500 хиляди до 900 хиляди. Очевидно това политическо пространство пречи и някой иска да го вземе. Поради това са тези концентрични атаки. Не казвам, че няма оправдани обективни причини за това", каза проф. Христов в "Още от деня".

"БСП 4 години беше подлагана на пълен остракизъм. Сега има новоизобретени борци срещу бойковизма и други такива режими, но много хора забравиха как търпяхме всички удари на властта", допълни той.

Професорът не смята, че счетоводителският тип социализъм, който се изразява в това да се взимат пари и да се дават другаде, е смисълът на социализма.

"БСП загуби много сериозна инерция от онова ниво, което имаше след президентските избори. Това се случи поради ред причини - социалистическата партия трябваше да бъде по-настъпателна в своите искания. Там, където се налагаше, можеше да не дава този комфорт, който даде на бившите управляващи", заяви той.

По повод широката коалиция, която БСП прави, Христов коментира, че е нормално левите хора да се обединяват.

"Редовият социалист си задава въпроса дали пътят към кариерата се изразява в това да напуснеш БСП, когато тя е била в тежък момент, да ругаеш партията и в резултат на което да се върнеш на бял кон в изборни позиции", изясни Христов.

"Смятам, че братоубийствените борби в БСП не са принципни. Причините са лични и биографични", допълни той.

"БСП, за да оцелее като партия, трябва да задейства своите имунни механизми за защита. Тук не става въпрос за главата на Нинова или на някой друг. А дали социалистическа партия ще има или не, защото ако тя се срине на 3-то или 4-то място, това ще означава началото на нейния край", сподели той.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдивчани протестираха пред сградата на прокуратурата
Пловдивчани протестираха пред сградата на прокуратурата
МВнР за санкциите на САЩ срещу българи: София и Вашингтон остават в готовност за диалог
МВнР за санкциите на САЩ срещу българи: София и Вашингтон остават в готовност за диалог