НОВИНИ

САЩ огласи имената на петима български длъжностни лица за участие в сериозна корупция

сащ огласи имената петима български длъжностни лица участие сериозна корупция
bnt avatar logo
от БНТ
18:48, 02.06.2021
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

Държавен департамент на САЩ огласи имената на петима български длъжностни лица във връзка с участие в сериозна корупция.

Това са бившите длъжностни лица Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Славчев Пеевски и настоящото българско длъжностно лице Илко Димитров Желязков, се казва в съобщение от Държавния департамент на САЩ.

Официалният документ на английски език вижте ТУК

В официалното си качество съответно на заместник-министър на икономиката, председател на Държавната агенция за българите в чужбина и главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Манолев, Харалампиев и Томов са участвали в корупционни дейности, които са подкопавали върховенството на закона и доверието на българското общество в техните демократични държавни институции и обществени процеси, включително използвайки политическото си влияние и длъжностни правомощия за лична изгода.

В качеството си на народен представител Пеевски е използвал Желязков, служител в Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, като посредник и съучастник в търговията с влияние и даването на подкуп с цел защита от обществен контрол и за оказване на влияние върху ключови институции и сектори в българското общество.

Министерството на финансите на САЩ също така санкционира Пеевски, Желязков и българския олигарх Васил Божков, заедно с 64 организации, притежавани или контролирани от Божков и Пеевски, за тяхната роля в публична корупция, съгласно Указ 13818, който надгражда и допълва Глобалния закон „Магнитски“ за отчетност при нарушаване на човешките права.

Това огласяване се прави по силата на Член 7031(c) от Закона за Държавния департамент, чуждестранните дейности и свързаните с тях програмни бюджетни средства за 2021 г.

Освен Манолев, Харалампиев, Томов, Желязков и Пеевски публично са оповестени и имената на съпругата на Манолев – Надя Манолева и неговите деца Алекса, Йоанна и Димитър; съпругата и сина на Харалампиев – Веселка Харалампиева и Павел Харалампиев, непълнолетните син и дъщеря на Пеевски и дъщерите на Желязков – Ваня Илкова Желязкова и Роза Илкова Желязкова.

Това огласяване прави недопустимо влизането в Съединените щати на Манолев, Харалампиев, Томов, Желязков и Пеевски, както и на най-близките членове на техните семейства.

Днешният акт препотвърждава нашия ангажимент в подкрепа на върховенството на закона и укрепването на демократичните институции в България. Съединените щати подкрепят всички българи, които работят за напредъка на реформите, а Държавният департамент ще използва своите правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът получи информация от държавния секретар на САЩ за санкциите срещу българи
Премиерът получи информация от държавния секретар на САЩ за санкциите срещу българи
Велислав Минеков се срещна с директорите на държавни театри
Велислав Минеков се срещна с директорите на държавни театри