НОВИНИ

Говорителят на МС: Виждаме опити прокуратурата да се меси в изпълнителната власт

Александър Марков
от Александър Марков
11:35, 02.06.2021
Чете се за: 02:25 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Говорителят на правителството Антон Кутев заяви, че действията на прокуратурата заплашват да прераснат в междуинституционална война.

Ето какво каза Кутев след заседанието на Министерския съвет:

"Във връзка със засилената активност на прокуратурата, на разпит са извикани новият директор на БОП, два дни след като беше назначен, новият председател на ДАНС, ден след като беше назначен, зам.-председателят на ДАТО - днес, след като беше назначен министърът, снощи Папалезов - като са му направени обиск в жилището, без да му бъде повдигнато обвинение. След президентската институция, прокуратурата влиза в МВР насила и има опасност да прерасне в открита война на институциите. В период на служебно правителство, когато законодателната власт не работи, виждаме опити прокуратурата открито да се меси в работата на изпълнителната власт. Ние подкрепяме всички усилия да се преследват виновните според закона, но сме разтревожени от опитите да се сплашват ключови служители на службите за сигурност, както и да се забавят или осуетяват проверки в системата на вътрешните работи. Призоваваме всички институции да проявят разум и да работят единствено за издигане на държавността и правовия ред в България".

Преди заседанието на Министерския съвет икономическият министър Кирил Петков посочи, че днес може да се очаква развитие по казуса с ББР:

"Днес е входирано писмото, просто изчакахме да имаме протокола от одитния комитет, така че да го приложим с писмото. Аз лично вярвам, че след днешната визита от БНБ в ББР, надяваме се, че този проблем ще бъде отстранен, защото всеки одитен комитет трябва да има достъп до тези данни. Това е по закон. Ние искаме само да сме в рамките на закона и да не губим никакво време в нашия процес на прозрачност"

Вижте повече от заседанието на Министерския съвет във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Животни са загробени незаконно край село Марково
Животни са загробени незаконно край село Марково
Русия и Полша не се победиха в контрола, бивш играч на Лудогорец се разписа
Русия и Полша не се победиха в контрола, бивш играч на Лудогорец се разписа