НОВИНИ

Заради опасен завой за два месеца два тира се врязват в двор на къща в Гложене

bnt avatar logo
от БНТ
09:36, 02.06.2021 (обновена)
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

Катастрофа след катастрофа. Така може да се опише движението в козлодуйското село Гложене. Опасен пътен участък със завой води след себе си поредица от инциденти. В рамките на половин година стават три катастрофи в село Гложене, с две тежкотоварни машини и един лек автомобил.

Последният случай е само отпреди ден, където тир не успял да вземе завоя. Камионът отива в насрещното движение и се обръща в тревните площи, близо до къщата, която пострадала само преди месец от друг автомобил.

Шофьор на тир, пътувайки в посока от Козлодуй за Враца, внезапно губи контрол над тежкотоварната машина на пътя в козлодуйското село Гложене. Камионът излиза от пътното платно и се обръща в тревната площ недалеч от къщата, която пострадала само преди месец заради подобен инцидент. Вчерашната катастрофа се оказва трета в рамките на половин година. През декември миналата година отново тир излиза от пътя и едва на събаря намиращата се в близост къща. Хубавата страна е, че всички пътни инциденти се разминават без жертви.

Владимир живее в съседна къща и споделя, че шофьорите не спазват ограничението за скоростта, а в съчетание с мокра настилка на пътя, резултатът е ясен.

"Аз спя спокойно, но съседката предполагам не спи. Много е уплашена жената по принцип, защото влизат вече два пъти в тях, отделно си имаше катастрофи други до тях. Три са случаите по-значителни като катастрофи, другите са по нали такива инциденти, но пак са инциденти. Трябва да се кара внимателно, но по принцип несъобразена скорост е причина за инцидентите", разказва той.

Трафикът от автомобили е натоварен, тъй като този път е основен за работещите в атомната електроцентрала в Козлодуй. А вариантът за пренасочване на движението извън селото е обещавано многократно през годините.

"То се говори от години по принцип, товарни автомобили примерно да има обходен път, но така си остана, всичко си минава през селото", коментира Владимир.

От община Козлодуй са наясно с всички пътни инциденти в района и са в постоянен диалог с АПИ. Има възможност, в която обходният път да не преминава през селото.

"Би могло да има обходен път, който да не минава директно през селото, защото пътят е много натоварен, минават много товарни коли, този завой е опасен, защото е под наклон, така или иначе, но това в едно обозримо бъдеще би могло да се мисли от страна на АПИ", заяви Величка Нейчева от общината.

Пътят в района на с. Гложене е собственост на АПИ и е рехабилитиран е през 2017 г.

"Кривата е изпълнена както трябва, тя е едностранна, имаме съчетание с голям надлъжен наклон. Когато работихме в този участък, тук отводняването беше се компрометирало. Подменена е в този участък колекторната система. Сега съчетанието от мокра настилка, проливен дъжд, казват, че шофьорът на тира не е карал с превишена скорост, но дори при най-малкото рязко движение или невнимание, този товар, който возиш, може да доведе до загуба на управление", каза директорът на ОПУ-Враца инж. Веселин Николов.

Пътните знаци и маркировка не са достатъчни за повишеното внимание на шофьорите, а поставянето на изкуствени неравности е недопустимо в този случай, когато пътят е в надлъжен наклон. От АПИ и козлодуйска община вече работят за превенцията от катастрофи в района.

Репортер: Мирослава Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Гаджев, ГЕРБ: Въпросът с уволненията е принципен
Христо Гаджев, ГЕРБ: Въпросът с уволненията е принципен
В Зверино организират поход до връх Околчица
В Зверино организират поход до връх Околчица