НОВИНИ

Опозиционер направи опит за самоубийство в съдебна зала в Беларус

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:25, 02.06.2021 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Беларус забрани на гражданите си да я напускат по суша. Изключение се допуска за командировани държавни служители, за работещи в транспортни компании и за притежаващи документ за постоянно пребиваване в друга държава. Днес в съдебна зала в Минск се разигра шокираща сцена - опозиционен активист посегна на живота си.

Малко след 14.30 местно време. В една от съдебните зали в Минск се гледа делото срещу Степан Латипов. Обвинен е в организиране на бунтове, възпрепятстване работата на органите на реда, финансови злоупотреби. Той отрича всички обвинения. Малко след като баща му започва да дава показания, Степан посяга на живота си.

"Степан се изправи, махна маската си и каза - татко, полицаите ми казаха, че ще ме затворят в изолатор и ще предявят криминални обвинения на близките и съседите ми, ако не призная вината си. ... След това стана от пейката, взе нещо бяло в устата и буквално започна да реже гърлото си...", разказва Ирина, приятелка на Степан Латипов.

Следват минути на ужас... Приставите не могат да отворят килията - липсва ключа. Когато лекари успяват да стигнат до Степан, той вече е в безсъзнание.

Вътрешното министерство съобщи, че 41-годишният подсъдим е получил медицинска помощ и е в болница. Според опозиционни медии, е приведен в медикаментозна кома.

По думи на свидетели, той е предупредил баща си да се готви за "изолатор". Така наричат килии, в които условията са "непоносими". Степан казва, че е бил там 51 дни.

Латипов е арестуван през септември 2020 по време на мащабните протести след изборите през август, според официалните данни, спечелени от Александър Лукашенко. Демонстрациите са смазани брутално, задържаните са хиляди.

След случая с Латипов, Светлана Тихановская за пореден път призова да се сложи край на репресиите на режима "Лукашенко".

"Спрете да убивате децата ни! Спрете да убивате нашите близки. Спрете да убивате собствения си народ. Спрете да правите това, което ви отнема правото да се наричате хора!"

Ако вината на Степан Латипов бъде доказана, го чакат 8 години. По данни на главната прокуратура на Беларус от август 2020 година до момента са заведени над 3 000 дела за нарувашене на правилата за масови мероприятия и протестни акции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Костадин Костадинов: "Възраждане" ще бъде парламентарно представена партия
Костадин Костадинов: "Възраждане" ще бъде парламентарно представена партия
Защо хиляди деца останаха без места в столичните детски градини?
Защо хиляди деца останаха без места в столичните детски градини?