НОВИНИ

ДПС с позиция за санкциите от САЩ срещу Делян Пеевски

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
08:52, 03.06.2021
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

От партия ДПС изпратиха официална позиция във връзка с изявлението на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ за налагане на санкции на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски.

Безпрецедентна по обем санкция на САЩ срещу българи по закона "Магнитски"

Ето какво се казва в позицията:

ДПС вярва, че корупцията отслабва върховенството на закона, нанася щети на икономиката и икономическия растеж, подкопава демократичните институции, задълбочава конфликти и лишава невинни граждани от основни човешки права.

ДПС подкрепя всички, които се стремят да изкоренят корупцията, настоявайки да бъдат подведени под отговорност корумпирани лица, които подкопават икономическите функции и демократичните институции на България.

Корупцията не само лишава гражданите от ресурси, но и подкопава институциите, предназначени да ги защитават.

ДПС подкрепя върховенството на закона и ще продължава да работи за това държавните служители и свързаните с тях лица, които използват държавните институции с цел лична печалба, да платят висока цена.

ДПС насърчава всички да прилагат подходящи и ефективни мерки срещу прането на пари за справяне с рисковете, причинени от корупция.

ДПС ще продължи ангажимента си за провеждане на реформите, свързвани с прането на пари, които водят до финансова прозрачност и отчетност.

Призоваваме регулаторните органи да предупреждават рисковете от правенето на бизнес с корумпирани лица и техните компании.

Твърди се, че "Делян Славчев Пеевски ("Пеевски") е олигарх, който преди това е бил български народен представител и медиен магнат и регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество.

През септември 2019 г. Пеевски е работил активно за оказването на отрицателно въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори на 27 октомври 2019 г. Пеевски се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване."

"Корупция по смисъла на този закон е налице, когато в резултат на заеманата висша публична длъжност лицето злоупотребява с власт, нарушава или не изпълнява служебни задължения с цел пряко или косвено извличане на неследваща се материална или нематериална облага за себе си или за други лица." (Чл. 3, ал. 1 от ЗПКОНПИ).

Напомняме, че г-н Делян Пеевски не е заемал висша публична длъжност от 2009 година до сега, освен че е бил народен представител от ДПС.", се казва в позицията на партията.

ДПС очаква факти и доказателства, мотивирали решението на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ. До тогава оставаме солидарни с личната позиция на г-н Делян Пеевски, завършва в позицията си ДПС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младежите на България излизат срещу Русия
Младежите на България излизат срещу Русия
Екоминистърът: Бъдете спокойни - язовирите са пълни до края на годината
Екоминистърът: Бъдете спокойни - язовирите са пълни до края на годината