НОВИНИ

Петиция срещу изграждане на пристанище за горива в Белослав

bnt avatar logo
от БНТ
07:22, 03.06.2021 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Жители на Белослав са изготвили петиция срещу изграждането на пристанище за горива на брега на Белославското езеро. Те са притеснени, че портът е близо до къщите в града и при евентуален инцидент щетите ще са големи, има опасност и за живота на хората. Възложител на проекта за изграждане на пристанището е фирма "Газтрейд".

Проектът предвижда в пристанището да се разтоварват кораби с вместимост до 5 хиляди кубически метра пропан-бутан. От община Белослав заявиха, че през 2015 година Министерството на транспорта е издало становище, според което пирс може да бъде изграден само на съществуващи пристанища.

"Към днешна дата там все още няма изградено такова пристанище", каза кметът на община Белослав Деян Иванов.

От фирмата инвеститор твърдят, че корабното място до пирса отговаря на изискванията на Морска администрация. С това е изпълнена единствената забележка на Експертния екологичен съвет към екоинспекцията във Варна, поради която е отложено приемането на доклада за оценката на въздействието върху околната среда.

Жителите на Белослав са притеснени, че пристанището за горива е твърде близо до жилищните сгради.

"И при един бъдещ инцидент... тези резервоари, които са с по 4 и 8 хиляди кубика, или танкери, биха били доста пагубни", коментира кметът.

Хора казват, че през последните 7 години са станали три инцидента с цистерни с пропан-бутан. Експлозията в близкото село Езерово преди 8 години отне човешки живот имаше и пострадали.

"Сега е застрашен един голям град с 8500 жители", каза Симеон Иванов.

"Населението в Белослав е изключително изплашено, защото са станали свидетели на няколко инцидента с участието на тази фирма", коментира общинският съветник в Белослав Анатоли Апостолов.

На 8 юни Експертният екологичен съвет към РИОСВ Варна ще разгледа доклада за оценка на въздействието върху околната среда. А от това зависи дали ще бъде дадена зелена светлина за изграждането на пристанището за горива в Белослав.

Репортер: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акад. Петрунов: Много е вероятно и четирите основни щама на COVID-19 да циркулират у нас
Акад. Петрунов: Много е вероятно и четирите основни щама на COVID-19 да циркулират у нас
Преди летния сезон: Ваксинират туристическия бранш в Банско
Преди летния сезон: Ваксинират туристическия бранш в Банско