НОВИНИ

Смяна на властта в Израел: Противници на Нетаняху празнуваха по улиците на Тел Авив

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:23, 03.06.2021 (обновена)
Чете се за: 04:30 мин.
По света
Слушай новината

Израелските опозиционни партии се споразумяха да сформират ново правителство, което ще сложи край на 12-годишното управление на министър-председателя Бенямин Нетаняху. Броени минути преди полунощ, когато изтече крайният срок, центристът Яир Лапид е уведомил президента Ривлин, че има достатъчно парламентарна подкрепа, за да състави кабинет. Той ще дели поста премиер на ротационен принцип с националиста Нафтали Бенет. Очаква се новото правителство да положи клетва на 14-и юни, но преди това трябва да получи подкрепата на парламента.

Празненства по улиците на Тел Авив след оповестяването на новината за коалиционно споразумение в Израел. В новата коалиция влизат осем партии, обединени от една цел - от власт да бъде отстранен най-дълго управлявалият премиер Бенямин Нетаняху. Ключова фигура в този развой на събитията е лидерът на израелската опозиция Яир Лапид. Той е бивш телевизионен водещ и финансов министър, наричан в родината си "израелския Джордж Клууни".

Върви по стъпките на баща, който също е журналист, след което се впуска в политиката и заема поста министър на правосъдието. Майка му е утвърдена писателка и драматург. Роденият на 5 ноември 1963 г. Лапид израства в "журналистическия блок" в Тел Авив и самият той рано навлиза в професията. Дълго време е водещ на седмично телевизионно предаване и винаги завършва с въпрос към гостите си: "Какво символизира Израел за вас?". Веднъж същия въпрос Лапид задава на собствения си баща, който пророчески отговаря: "Ти".

Опозиционни партии в Израел с опит да съставят кабинет

Яир Лапид влиза в политиката през 2012-а и основава либералната центристка партия "Йеш Атид", която става втора на първите общи избори. Година по-късно Лапид влиза в коалиция с партията на Нетаняху "Ликуд" и става министър на финансите. Тази позиция му носи признание в международен план - попада сред 100-те най-влиятелни личности на списание "Тайм", както и в списъка на "Форин Полиси". Славата си има и обратна страна - появява се сатиричен сайт "Лапидометър", чиито създатели забелязали, че партията на Лапид присъства повече във Фейсбук, отколкото в парламентарната зала.

В края на 2014-а година Лапид е уволнен от министър-председателя Бенямин Нетаняху с аргумента, че няма да толерира опозиция вътре в правителството. Противоречията между двамата политици превръщат Лапид в един от най-върлите критици на премиера и водеща фигура в коалицията "всички срещу Нетаняху".

Идва ли край на управлението на Нетаняху?

Вероятният първи нов министър-председател след ерата Нетаняху е 49-годишният Нафтали Бенет, смятан за протеже на Нетаняху и бивш негов помощник. Преди политиката Бенет вече е технологичен милионер, който мечтае да анексира по-голямата част от окупирания Западен бряг.

Израелски медии обаче отбелязват, че все още нищо не е приключило и предстои вот на доверие в Кнесета. Неизвестни има и около бъдещите отношения между националистите на Бенет и малката арабска формация "Раам", която е съвместното съществуване на две държави - израелска и палестинска.

Бенямин Нетаняху, чиято партия спечели най-много места на последните избори, но не достатъчно за самостоятелно управление, нарече предложението на нов кабинет "измамата на века". Наблюдатели смятат, че Нетаняху не бива да бъде подценяван, дори в опозиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възобновиха полетите между Германия и Русия
Възобновиха полетите между Германия и Русия
Хърватия започна да тества ковид сертификатите
Хърватия започна да тества ковид сертификатите