Идва ли край на управлението на Нетаняху?

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
14:30, 31.05.2021
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

12-годишното управление на израелския премиер Бенямин Нетаняху е напът да приключи.
Опонентите му предложиха правителството на единството. Това стана след като ултранационалистическият лидер Нафтали Бенет заяви, че ще сформира коалиция с центристка партия. Срокът за нов кабинет е до сряда.

Ако противниците на Нетянаху успеят да съставят правителство, то те ще сложат край на властта на най-дълго управлявалия премиер на Израел, който в момента е изправен пред сериозни обвинения за корупция и може да отиде в затвора.

Бенямин Нетаняху не успя да спечели стабилно мнозинство след последните избори на 23 март.

Президентът на страната Реувен Ривлин натовари лидера на партия "Йеш Атид" Яир Лапид да състави правителствена коалиция след вота. Лапид обеща да създаде правителство на единството, в което левите и десните сили да работят заедно, за да отговорят на предизвикателствата пред държавата. Той имаше 28 дни на разположение, но конфликтът с Хамас му попречи.

Готов на коалиция с центристите на Лапид е 49-годишният Нафтали Бенет, известен с националистическите си позиции.

"В такъв решаващ момент трябва да се поеме отговорност. Следователно днес обявявам, че възнамерявам да действам с всички сили, за да съставя правителство на националното единство, заедно с моя приятел Яир Лапид. Така, ако е рекъл Господ, ще спасим нашата страна от хаоса и ще върнем Израел в правия път", каза Бенет.

Син на имигранти от Америка, Бенет влиза в политиката през 2013 г., бил е министър на отбраната, на образованието и икономиката в различни правителства на Нетянху. Той е твърд поддръжник на еврейските селища в окупираните територии и смята, че създаването на палестинска държава ще бъде самоубийство за Израел.

Опозиционни партии в Израел с опит да съставят кабинет

От своя страна Нетаняху смята, че предложеното правителство на единството е заплаха за сигурността.

"Призовавам тези, които бяха избрани с десните гласове, призовавам тези, които имат съвест и път - следвайте този път, не съставяйте ляво правителство. Такова правителство е опасност за сигурността на Израел и е опасност за бъдещето на държавата", казва Нетаняху.

Той обвинява Бенет, че подвежда обществото, имайки предвид предишни изявления на опонента си, че няма да влезе в коалиция с Яир Лапид.

Бенет и Лапид имат срок до сряда да затвърдят договореностите си. Израелските медии съобщават, че сделката предполага двамата да се сменят на ротационен принцип като премиери като първи е Бенет.

Предложената коалиция ще събере фракции от ляво, дясно и център в израелската политика. И докато партиите имат малко общо във възгледите си, те са обединени от желанието си да видят Нетаняху свален от власт.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Топ 5 на най-скъпоплатените треньори в световния футбол
Топ 5 на най-скъпоплатените треньори в световния футбол
Семейство Манолкови предават знанията си чрез вратарски камп
Семейство Манолкови предават знанията си чрез вратарски камп