НОВИНИ

Акад. Петрунов: Много е вероятно и четирите основни щама на COVID-19 да циркулират у нас

bnt avatar logo
от БНТ
07:38, 03.06.2021
Чете се за: 03:22 мин.
Още
Слушай новината

Поради много тесните контакти и активния транспорт, въздушен, наземен или морски, много е вероятно да съществуват всички основни щамове на коронавируса и у нас.

Това заяви в "Денят започва" имунологът акад. Богдан Петрунов.

За първи път в България бе засечен британски вариант на коронавирус с мутация като при бразилския.

"Такива хибридни варианти са нормални биологични процеси в природата, няма нищо странно в това нещо. Става такава комбинация между два или три щама. В Индия даже беше открита тройна комбинация от тези варианти", коментира акад. Петрунов.

Според него не трябва да се вторачваме толкова в това нещо. До момента са разкрити не по-малко от 15 000 варианта на основния ковид щам.

"Тоест, тези промени са естествени и в бъдеще ще ги има, въпросът е до колко от тях се закрепват, до колко от тях са опасни за хората. Тези, които остават да се закрепват, това са тези четири щама - британски, индийски, бразилски и южноафрикански, и, за съжаление, и нови ще се появяват", каза имунологът.

Той коментира, че огромната част от болните наистина загиват от сърдечно-съдови проблеми, защото вирусът се свързва с тези рецептори - AC2, които ги има навсякъде в кръвоносните съдове, в сърцето, и навсякъде в човешкия организъм.

"Понятието 100-процентна ваксина не съществува, и теоретически и практически, по простата причина, че каквато и да е ваксина и най-ефективната да бъде, вие с нея не можете да достигнете всички хора, които трябва да бъдат имунизирани. Още повече, че над 60-годишна възраст, ефективността на всички ваксини намалява, предвид намалената активност на имунната система", обясни имунологът.

Пред цялото човечество предстои усъвършенстването на ваксините, обогатяването им или ъпдейтването им с новите варианти, които съществуват. Той прогнозира, че това ще стане наесен. Защото всички фирми и особено големите, най-активно работят за създаването на нови варианти на ваксината, които ще имат възможност да покриват всичките досега съществуващи варианти на коронавируса.

"И сигурно късна есен или началото на зимата ще се наложи да направим трета имунизация или другото, което според мен е по-сериозното, всяка година ние да продължим да се имунизираме подобно както с грипната ваксина", каза още академикът.

По думите му липсата на грипна епидемия не създава имунитет в хората, не се създават достатъчно антитела и клетъчен имунитет и е много вероятно следващата епидемия да ни завари по-малко подготвени и по-тежко да се разпространи инфекцията.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сметната палата: Договорите, сключвани от "Автомагистрали", са редовни, но видоизменени
Сметната палата: Договорите, сключвани от "Автомагистрали", са редовни, но видоизменени
Петиция срещу изграждане на пристанище за горива в Белослав
Петиция срещу изграждане на пристанище за горива в Белослав