НОВИНИ

Сметната палата: Договорите, сключвани от "Автомагистрали", са редовни, но видоизменени

bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 03.06.2021
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Сметната палата извърши одит за съответствие на изпълнението на обществените поръчки, възложени на "Автомагистрали" в периода от 1 януари 2016 г. до 31 декември 2020 година. Одитът беше възложен на Сметната палата с решение на 45-ото Народно събрание.

Председателят на Палатата Цветан Цветков каза в "Денят започва", че за периода на одита "Автомагистрали" са работили по 14 договора за изпълнение на строително-ремонтни дейности, свързани с укрепване на свлачища, изграждане и доизграждане, и модернизиране на участъци от републиканската пътна мрежа.

"4 от тези 14 договора са възложени от АПИ директно, по облекчен ред на "Автомагистрали". Тъй като е преценило, че "Автомагистрали" разполага със собствени ресурси, персонал и строителна техника, с които да извърши сама строително-ремонтните дейности по тези договори", обясни Цветков.

Това по думите му не е нарушение, но на практика се е получило заобикаляне на закона, тъй като към датата на сключване на договори и впоследствие при изпълнение на тези договори, "Автомагистрали" не е разполагало с необходимия персонал и с необходимата техника. И даде пример с един от договорите, който касае магистрала "Хемус" - за да го изпълни, дружеството е трябвало да разполага с 2400 души персонал и строителна техника от 600 единици, 15 производствени бази и два полигона за греди.

"Те не са разполагали с тези ресурси и това е наложило "Автомагистрали" да сключват допълнителни договори с трети страни, които да изпълнят тези ремонтни дейности. Прави впечатление, че тези договори са сключвани в края на годината и само в рамките на два-три дни след това са превеждани значителни по размер авансови средства", коментира Цветков.

"Автомагистрали" пред БНТ: Предоставените аванси са по договори с продължително действие

Не става въпрос за документна измама. Той уточни, че "Автомагистрали" има право да сключва договори с трети страни, но за наем на техника. Това, което е установил одитът, е, че те са сключвали договори не само за наем на техника, но тези договори са били придружени с персонала, който обслужва тази техника. Така се получава договор за извършване на строително-ремонтни дейности.

"Избягва се провеждане на открити процедури по закона за обществени поръчки. Спестява се време. Не говорим за корупционна практика, а за правила в бюджетирането. Средствата са предоставени на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в края на годината, те са ги предоставили съответно на АПИ и ако АПИ е трябвало да проведе открити процедури, е щяло да отнеме няколко месеца", коментира председателят на Сметната палата.

Вижте още от разговора във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Георги Близнашки: Голямата изненада за управляващата върхушка е името на Васил Божков
Проф. Георги Близнашки: Голямата изненада за управляващата върхушка е името на Васил Божков
Акад. Петрунов: Много е вероятно и четирите основни щама на COVID-19 да циркулират у нас
Акад. Петрунов: Много е вероятно и четирите основни щама на COVID-19 да циркулират у нас