НОВИНИ

Образователният зам.-министър: Педагогическите съвети ще избират офертите за почивка на учениците

bnt avatar logo
от БНТ
09:02, 03.06.2021
Чете се за: 02:30 мин.
Още
Слушай новината

Педагогическият съвет приема три оферти от различни туроператори в зависимост от контекста какво са решили, каква целева група деца, с каква допълнителна дейност да бъде натоварен този пакет. Така че педагогическият съвет ще решава. Това заяви в "Денят започва" по БНТ Мария Гайдарова, зам.-министър на образованието относно туристическия пакет "Отново заедно" за почивка на ученици.

В дейностите, които са заложени в пакета, освен нощувка, изхранване и транспорт има и допълнителни, които са свързани пряко със социализацията на децата и корелират с основната цел на националната програма, обясни Гайдарова.

Има твърде голяма специфика за всяко едно училище и именно учителите са хората, които могат да изберат подходящите критерии за децата, категорична е тя.

Ако сравним едно средностатистическо училище в София с едно в малко населено място, има различни критерии и особености. Така че да, това е отговорност за педагогическите съвети, но тя е осъзната, обясни зам.-министърът.

Диян Стаматов: Критериите за безплатна почивка ще създадат елементи на дискриминация

След решението и одобрението на програмата, ние ще започнем да приемаме формулярите както е оказано, затова сега искаме да дадем гласност, за да има яснота и да са подготвени училищата.

Това за мен е една добра инициатива, ние имаме определена финансова рамка и определен брой ученици, коментира Гайдарова.

Решихме с математически подход да определим тези граници. Едно малко училище с до 180 ученика има възможност до 12 участници да включи в програмата, максималният брой е не повече от 165, обясни зам.-министърът.

Тя коментира и темата за резултатите от проведените матури, като обясни, че въз основа на тях ще бъде направен анализ. Работим на високи обороти с всички експерти и оценители, подчерта Гайдарова.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция не даде шансове на Уелс в приятелски мач преди Евро 2020
Франция не даде шансове на Уелс в приятелски мач преди Евро 2020
ДПС с позиция за санкциите от САЩ срещу Делян Пеевски
ДПС с позиция за санкциите от САЩ срещу Делян Пеевски