НОВИНИ

Поптодорова: Цветан Василев държи ключ към много от събитията от сферата, която е обект на санкции

bnt avatar logo
от БНТ
09:42, 03.06.2021
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Трябва да бъде разпитан банкерът Цветан Василев в Сърбия. Той държи информация и ключ към много от събитията, които са се развили именно в сферата, която е обект на санкции и можем само да сме изненадани защо се бави този разпит. Това заяви в "Денят започва" бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова относно наложените от САЩ санкции на Делян Пеевски, Васил Божков, други български длъжностни лица и 64 фирми заради корупция.

Аз смятам, че единственият фактор, който може да влияе на този фактор, е Русия, смята Поптодорова.

Посланик Херо Мустафа никога не е правила тайна основната си мисия. Още в първата си публична изява, тя обяви, че ще се бори със зъби срещу корупцията, обясни още Поптодорова.

Според дипломата всички съюзници страдат от наличието на корупцията в България плюс всякакъв вид несъвършенства на нашата правосъдна система.

Случилото се със сигурност ще се отрази върху процеса на премахване на визовите ограничения за пътуващите в САЩ България, допълни бившият посланик.

От тук нататък е домашното, което ние трябва да свършим. Прозрачност и отчетност са двете най-важни думи, категорична е Поптодорова.

Това е новина, която ще има далеч отиващи последици, коментира Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност.

Ние като че ли не сме много изненадани от това, което се случи. Първо, Божков си призна, въпросът е защо не беше повдигнато обвинение. За Пеевски вървяха едни съмнения, така че това е обективирано през акт на друга държава, коментира Божилов.

Той беше категоричен, че ще има последици в няколко различни аспекта:

  • в правен аспект - задължително трябва да разследваме тези твърдения и това е въпрос на прокуратурата
  • след това задължително ще имаме вътрешнополитически план, тъй като сме в предизборна кампания
  • ще се отрази и в международен план като страна членка на ЕС

Тук далеч не става въпрос за имиджа на държавата, а че ние участваме във вземане на решения и да се изнасят тези данни от друг наш партньор в НАТО наистина за една страна, това не говори добре, допълни Божилов.

Съобщението на Държавния департамент на САЩ говори за завладяна държава, смята той. Това не е присъда за държавата, санкциите са за определени лица.

За нас най-важното е това, което е изнесено - тази оценка от САЩ да се превърне в едно задълбочено разследване. Това наистина е много силен акт, сигурен съм, че САЩ ще предоставят достатъчно информация на българските правоохранителни и правораздавателни органи, каза още Божилов.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортисти се включват в кампания за лечение на онкоболни деца
Спортисти се включват в кампания за лечение на онкоболни деца
Двама тенисисти са били карантинирани на Ролан Гарос
Двама тенисисти са били карантинирани на Ролан Гарос