НОВИНИ

Проф. Сергей Игнатов: Приятелката на Протасевич е моя студентка, не е политизирана

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
09:16, 03.06.2021
Чете се за: 01:50 мин.
По света
Слушай новината

София Сапега - приятелката на беларуския опозиционер Роман Протасевич, беше задържана заедно с него при отклоняването на самолетния им полет в Минск. Младата жена е една от студентките на българския проф. Сергей Игнатов, който е ректор на Европейския университет за хуманитарни науки във Вилнюс.

След като разбрахме за задържането на София, ние веднага подготвихме писма и се свързахме с представители на Руската федерация във Вилнюс, Москва и Минск. Много е важно реакцията да бъде моментална, когато имаме нужда от консулска защита, обясни в сутрешния блок "Денят започва" проф. Игнатов.

София Сапега учи Право на европейския съюз - това е магистърска програма и сега очакваше защита на магистърската си теза, за съжаление тя няма да може да я защити. Тезата й е по проблеми на семейното право, няма никаква политизация, категоричен е проф. Игнатов.

Тя има панически атаки, намира се в каменна клетка и има само една стаичка за среща с адвокат, обясни Игнатов. Чака се дълго, процесът може да продължи повече от година, допълни той.

София не е първия случай, имам над 50 випускници и студенти, които са признати за политически затворници и ги очаква присъда от 12 години затова, че са участвали в протестите срещу властта в Беларус, допълни Игнатов.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нидерландия и Шотландия без победител в контрола
Нидерландия и Шотландия без победител в контрола
Франция не даде шансове на Уелс в приятелски мач преди Евро 2020
Франция не даде шансове на Уелс в приятелски мач преди Евро 2020