НОВИНИ

Гледат доклада за оценка на въздействие върху околната среда на проекта за пристанище за горива в Белослав

bnt avatar logo
от БНТ
06:40, 08.06.2021
Чете се за: 03:55 мин.
Екология
Слушай новината

Рискът от авария и евентуален взрив на пристанището за горива, което трябва да бъде изградено на брега на Белославското езеро е нищожен. Това заявиха от фирмата-инвеститор „Газтрейд“ по повод притесненията на живеещите в Белослав, че пирсът е близо до жилищните сгради. В града е организирана петиция срещу изграждането на пристанището. А днес Експертният екологичен съвет към РИОСВ–Варна ще разгледа доклада за оценка на въздействието върху околната среда. От това зависи дали ще бъде дадена зелена светлина за изграждане на порта.

От фирма „Газтрейд“ твърдят, че през 2011 и 2015 година са получили две положителни становища по отношение на оценката за въздействие върху околната среда, изготвена заради изграждането на пирса за горива в Белославското езеро. През 2017 година решили да изтеглят порта с още 100 метра от брега за по-голяма безопасност.

На първия Експертен екологичен съвет на 15 февруари 2019 година всички 15 ведомства са дали също положително становище, казват от фирмата инвеститор. Имало е забележка от Морска администрация за местоположението на пирса и затова докладът за ОВОС не е гласуван. От фирмата се съобразяват със забележката и преместват пирса.

"Но колективът се съгласи с мнението на Морска администрация да бъде на 200 метра от южната граница на фарватера и на около 240 метра се пада от територията на пристанището", каза Милчо Василев, изпълнителен директор на „Газтрейд“.

Живеещите в Белослав са притеснени, че пристанище за горива ще бъде построено прекалено близо до жилищните сгради и при евентуален инцидент щетите ще са големи.

"Първо се отделят още 200 метра от границите. И в момента сме на 500 метра от къщите. Ти отиваш на още по-далече от тях. Накрая стигнахме до едно положение, което не противоречи на нищо. Сложихме 300 метра радиус, отдалечихме се на 200 метра от фарватера, за да е безопасно. На по-голямо разстояние сме от брега. Това решение – би трябвало да е доброто решение", заяви Милчо Василев.

От Община Белослав атакуват проекта за изграждане на пристанището за горива с аргумента, че близо до домовете на хората ще се разтоварват танкери с пропан–бутан. В района има и голям спортен комплекс.

Милчо Василев, изпълнителен директор на „Газтрейд“

"Където се атакуват неща, които не са обект на настоящата процедура, които отдавна са завършени, с разрешителни за ползвания, минали през Общината", коментира Милчо Василев.

От „Газтрейд“ са категорични, че няма да присъстват на Експертния екологичен съвет в РИОСВ – Варна днес, защото са убедени, че отрицателното становище по отношение на доклада за оценка на въздействието върху околната среда вече е взето. А това ще замрази проекта за изграждането на пирса по-навътре в езерото.

"Ние имаме разрешение от 2011 г., само че пирсът е на 150 метра, а не на 250, както в момента е ситуиран по тази разработка. Ами ще го изградим на 150, ако не ни се разреши по-нататък", допълни още Милчо Василев.

Ако проектът бъде спрян, от фирмата инвеститор заявиха, че ще търсят правата си съда.

Автор: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Янев ще приеме премиера на Албания в резиденция "Бояна"
Стефан Янев ще приеме премиера на Албания в резиденция "Бояна"
Възстановена е голяма част от сумата, дадена на хакери след атаката срещу най-големия тръбопровод в САЩ
Възстановена е голяма част от сумата, дадена на хакери след атаката срещу най-големия тръбопровод в САЩ