НОВИНИ

Министър Христо Бозуков: Голяма част от бюджета за земеделие е изчерпан, проекти изостават

bnt avatar logo
от БНТ
08:45, 08.06.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Голяма част от бюджета за земеделие е изчерпан още през първите месеци на годината, а много от проектите в сектора изостават. Това заяви проф. Христо Бозуков, служебен министър на земеделието и горите в "Денят започва".

Според министъра от началото на изборите в Министерството на земеделието е настанала апатия и лежерно отношение към действие, което е довело до забавяне на някои функции на министерството.

По въпроса за розопроизводителите министър Бозуков обясни, че в Европейската комисия вече е подадена за нотифициране помощ от около 100 лв. на декар за розопроизводителите, които не са получили субсидии за изкупуване, но са регистрирани според Закона за розата. Министърът обяви, че се обмисля подобен вариант и в сектора на лозарството, който да влезе в сила за следващата година.

Обмислят да подпомагат розопроизводителите със средства от други програми

"Хората с основание се тревожат. Ситуацията наистина е тревожна и ние правим всичко възможно с наследения оскъден бюджет да се справим със ситуацията, но възможностите са ограничени", заяви министърът на земеделието.

Проф. Бозуков потвърди, че някои от програмите в сектора изостават значително.

"Това се случи поради неправилните политики, които се изпълняват, но всичко е законно. Хората, които получават големи субсидии, си ги получават напълно законно. Вината не е тяхна. Вината е в законодателството и практиките, които се приемат както на европейско ниво, така и национално ниво", коментира Бозуков.

"Най-важното нещо е контролът. Аз се учудвам защо контролът досега е силно занижаван или е неефективен, или е нееднакъв за всички бенефициенти, а в някой случаи дори прозира специално отношение", заяви министърът на земеделието.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юлиян Ангелов, ВМРО: Служебното правителство не предоставя данни за конкретни нарушения
Юлиян Ангелов, ВМРО: Служебното правителство не предоставя данни за конкретни нарушения
Стотици арестувани при международна операция
Стотици арестувани при международна операция