НОВИНИ

Радев: Разширяването на ЕС трябва да е основано на устойчиви резултати от добросъседските отношения

радев разширяването основано устойчиви резултати добросъседските отношения
bnt avatar logo
от БНТ
16:42, 21.05.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Разширяването на Европейския съюз трябва да е основано на постигането на устойчиви резултати в изграждането на добросъседски отношения на Балканите и това следва да е необратим процес във времето.

Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес се срещна на "Дондуков“ 2 с министъра на външните работи на Португалската република Аугущо Антуш Силва и европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи. В срещата участва и министърът на външните работи Светлан Стоев.

Възможните подходи за ускоряване на процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани бяха във фокуса на разговора.

Румен Радев подчерта забележителния прогрес в европейския дневен ред, постигнат в рамките на португалското председателство на Съвета на ЕС, и открои усилията на европейските институции за още по-тясното приобщаване на Западните Балкани към Обединена Европа. България е отговорен член на ЕС и ще продължи да подпомага кандидатите за присъединяване към Съюза да изпълнят Копенхагенските критерии за членство и да утвърждават принципите на добросъседство и спазването на човешките права, които са в сърцевината на европейското сътрудничество, посочи президентът.

"За България европейската перспектива на Западните Балкани и разширяването на ЕС са безспорен приоритет“, подчерта още държавният глава и добави, че за постигането на ефективни резултати за страните, кандидатстващи за членство в ЕС, най-важен е прекият и открит диалог. “Затова ние искаме да видим не декларации, а ясни гаранции за нашата национална сигурност и за нашите национални интереси”, посочи още Румен Радев.

На срещата бяха подчертани и отличните двустранни отношения между България и Португалия, израз на които е и предстоящото посещение на президента на Португалската република Марсело Ребело де Соуза през месец юни у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола се вряза във витрина на магазин в Гоце Делчев
Кола се вряза във витрина на магазин в Гоце Делчев
Стефан Янев обсъди с посланика на Великобритания провеждането на изборите и инициативата "Три морета"
Стефан Янев обсъди с посланика на Великобритания провеждането на изборите и инициативата "Три морета"