НОВИНИ

Радев: С днешния указ се слага край на един провален политически експеримент

bnt avatar logo
от БНТ
08:40, 09.04.2024
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

С указа се слага край на един провален политически експеримент - така наречената сглобка. Това коментира президентът Румен Радев преди полагането на клетвата на служебния кабинет "Главчев".

Вижте още в прякото включване на Вера Александрова

"Преди 10 месеца призовах премиера Денков да не го реализира заради антидемократичните заявки в записа на ПП, въпреки това правителството беше създадено и се провали заради властолюбие и корист", коментира той.

Взаимните обвинения между доскорошните партньори не ги освобождават от отговорност, подчерта той.

"Този кабинет за първи път се създава по новите положения от Конституцията и неистовият стремеж на партиите от сглобката да отнемат правомощията на президента по отношение на служебното правителство. За разлика от всички служебни правителства до момента, в това аз по никакъв начин не съм се бъркал по отношение на кадровата политика и не нося отговорност за неговите действия".

Да не издавам указа или да махна определени имена би означавало да наруша промените в Конституцията, коментира Радев и посочи, че тези, които са писали новите правила, не ги познават.

Относно Калин Стоянов заяви:

"Тук ще използвам доводите, които ПП-ДБ миналата година настояваха да освободя с указ главния секретар на МВР Петър Тодоров. Доводите бяха, че съгласно Конституцията МС е отговорен за обществения ред и сигурността в страната, а не президентът. Трябва да е ясно, че министър-председателят Главчев ще управлява страната".

Тази сутрин президентът издаде указите за назначаване на служебен кабинет и за провеждането на избори 2 в 1 на 9 юни - за Европейски и за национален парламент. В списъка с министри има само едно променено име - това на външния министър. На мястото на първоначално номинирания за външен министър Ивайло Ценов е предложен Стефан Димитров, който е посланик на България в Черна гора.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ал Насър не успя да се класира за финала на Суперкупата на Саудитска Арабия, Роналдо получи червен картон
Ал Насър не успя да се класира за финала на Суперкупата на Саудитска Арабия, Роналдо получи червен картон
Нахрани кучето и не пипай копчетата, направи изборите и не се занимавай с нищо, каза Антон Кутев
Нахрани кучето и не пипай копчетата, направи изборите и не се занимавай с нищо, каза Антон Кутев