НОВИНИ

Радев: Съединението е дръзкият акт на народ, отказал съдбата му да се определя от великите сили

bnt avatar logo
от БНТ
20:52, 06.09.2023
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Съединението е дръзкият акт на един просветен народ, който отказва съдбата му да се определя от великите сили. Това заяви президентът Румен Радев в словото си по повод 138 години от Съединението на България.

В речта си Радев засегна и бедствието по Южното Черноморие като заяви, че всеки българин трябва да усеща зад гърба си силата на държавата и подкрепата на всички останали.

Пловдив отбеляза 138 години от Съединението на България

Ето цялото слово на президента:

"Скъпи сънародници,

На днешния ден през 1885 г. Пловдив оповести триумфа на едно общо българско дело - Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Вазов ще напише,че това е една от най-лесните революции в историята, защото тя отдавна е извършена в душите.

Само за броени часове мощното народно движение помете една от най-големите неправди на берлинския диктат. Водени от Санстефанския идеал предците ни отхвърлиха изкуствената дилема "румелийци или българи" и не допуснаха наложеното разделение да спре развитието на България. Дръзкият акт на един просветен народ, който отказва съдбата му да се определя от великите сили, защити правото ни да живеем във общо общество, свободно и достойно.

Скъпи съотечественици, днес ние не просто припомняме върховете на българското минало, чествайки Съединението, ние почитаме и осмисляме свещения призив за единение на онези, които преди 186 години с воля и решителност предначертаха пътя ни като нация. Националното ни единение е кауза, която трябва да отстояваме, за да не се налага на следващите поколения да водят битки за справедливост, държавност и достойнство.

Каквито и да с различията в обществото ни, вярвам, че отстояването на националната памет и традиции, гарантирането на достоен живот за нашите деца в свободна, правова и европейска страна, е обща кауза за всички нас, особено днес, когато в Европа продължава да бушува опустошителна война и да се обезценява човешкият живот, да се надигат гласовете на омразата и ксенофобията и да се анатемосва всяко инакомислие. Да плащаме с растящо обедняване нашето собствено лекомислие и примирение.

Нека този знаменателен ден да ни напомня, че само единни можем да преодоляваме изпитания и да градим онази България, на която предците ни посветиха живота си. Че силата ни като народ зависи от всеки един, но и всеки българин трябва да усеща за гърба си силата на държавата и подкрепата на всички останали, така както всеки засегнат от поредното природно бедствие, този път в Югоизточна България, следва да чувства протегнатата ръка на държавата и обществото ни.

Поклон пред дейците на българското съединение и техните завети. Да живее свободна и единна България!"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Стоичков: Господ винаги е бил българин
Христо Стоичков: Господ винаги е бил българин
Помощник треньорът на Иран: Харесвам играта на България, надявам се да стане хубав мач
Помощник треньорът на Иран: Харесвам играта на България, надявам се да стане хубав мач