НОВИНИ

Радев: Семейните фирми са гръбнакът на икономиките по цял свят

радев семейните фирми гръбнакът икономиките цял свят
bnt avatar logo
от БНТ
22:35, 09.06.2022
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

"Семейните фирми са гръбнакът на икономиките по цял свят и могат да допринесат за възстановяването им от кризите". Това заяви президентът Румен Радев на Международната годишна среща "Next Generation" на Световната организация на фамилния бизнес, която обединява членове в над 60 страни на 5 континента.

Събитието, което всяка година се провежда на различен континент, събира близо 150 млади хора от 28 държави, наследници на едни от най-успешните семейни компании в света. Целта на форума е да бъдат обсъдени проблемите, предизвикателства и очакванията, пред които се изправят в ръководенето на своя семеен бизнес.

След двегодишно отлагане заради пандемията тази година срещата за първи път се провежда в България, като домакин е "Сдружение на фамилния бизнес – България", в което членуват 57 български фамилни компании.

"В България малките семейни предприятия, някои от които съществуват от повече от три поколения, осигуряват работни места и генерират значителни приходи", посочи президентът.

Той изтъкна специалния характер на семейните фирми, които имат за цел да се развиват в продължение на поколения, за да бъде предаден бизнесът по-силен, за разлика от корпоративните субекти, които са ориентирани предимно към финансовата възвръщаемост в краткосрочен план.

По думите на държавния глава е необходимо правителствата да подкрепят семейния бизнес, защото той носи ценности, които могат да допринесат за преодоляването на днешните предизвикателства.

"Вземането на решения в семейния бизнес се основава на общи ценности в семейството, които дават допълнително чувство за гордост и са конкурентно предимство", подчерта Румен Радев.

Президентът изрази увереност, че семейният бизнес ще успее да се справи и с кризите, породени от пандемията и ръста в цените на енергийните ресурси и ще допринесе за възстановяването, устойчивостта и растежа на икономиките.

Държавният глава открои пред представителите на фамилния бизнес предимствата на страната ни като място за инвестиции, сред които стратегическото географско разположение, макроикономическата стабилност, ниските оперативни разходи в рамките на Европейския съюз.

"Ако възнамерявате да развивате семейните си компании и да откривате нови клонове в чужбина, България е много подходящо място за това", подчерта президентът Румен Радев пред представителите на семейния бизнес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Денят започва" на 10 юни: След първата депозирана оставка и критиките в управлението – говори Ива Митева
"Денят започва" на 10 юни: След първата депозирана оставка и критиките в управлението – говори Ива Митева
Циклонът "Генезис": Проливни валежи и морски бури в Гърция
Циклонът "Генезис": Проливни валежи и морски бури в Гърция