НОВИНИ

Радев във Велико Търново: Българската войска оцеляваше, въпреки експериментите

радев велико търново българската войска оцеляваше въпреки експериментите
bnt avatar logo
от БНТ
17:26, 06.05.2022
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Въпреки експериментите, на които бе подложена българската войска, тя винаги оцеляваше, защото хората с пагони осъзнаваха своята мисия и отговорност към България. Това заяви президентът във Велико Търново. Румен Радев участва във военния ритуал и водосвет на бойните знамена по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия.

"Старопрестолно Търново е горд свидетел на хилядолетната история на нашия народ. Тук са писани уроците на историята, които сочат, че именно боеспособната войска е най-здравата опора на нашата държавност, суверенитет и независимост", заяви Румен Радев.

Президентът и върховен главнокомандващ прие почетния строй, след което произнесе слово пред събралите се на площад "Майка България" офицери, курсанти, сержанти, войници, гвардейци, жители и гости на Велико Търново. Сред присъстващите на военния ритуал бяха Великотърновският митрополит Григорий, кметът на Велико Търново Даниел Панов и началникът на НВУ "Васил Левски" бригаден генерал Иван Маламов.

"През последните десетилетия българската войска беше подлагана на всевъзможни експерименти – съкращения, недоимък, политическо безхаберие. Но тя винаги оцеляваше, защото хората с пагони осъзнаваха своята мисия и своята отговорност към нашия народ и бъдещето на България. Войната, която днес бушува непосредствено до нас, и която считахме до скоро за немислима, изисква държавническо отношение и адекватни решения", посочи държавният глава.

Той подчерта необходимостта от укрепване на боеспособността на Българската армия и подготовката, осигуряването и мотивацията на хората, които са се посветили на нея.

Държавният глава се обърна към офицерите, курсантите и войниците, като им пожела Свети Георги Победоносец да ги закриля и изрази убеденост, че те винаги ще побеждават в тежките изпитания, които им предстоят. Президентът пожела на българите здраве, мир и благополучие.

В рамките на посещението си във Велико Търново президентът разгледа дейността на катедрите от Националния военен университет "Васил Левски", която бе представена в парк "Майка България" в града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диа Евтимова е на финал в Анталия
Диа Евтимова е на финал в Анталия
Стоилов: Класиране в Европа ще бъде като мини шампионска титла за Левски
Стоилов: Класиране в Европа ще бъде като мини шампионска титла за Левски