НОВИНИ

Радев: Войската ни винаги е била стожер на българската държавност

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
09:53, 06.05.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

"Войската ни винаги е била стожер на българската държавност и на народа ни в дни на най-тежки изпитания", каза след официалното освещаване на бойните знамена пред паметника на Незнайния воин в столицата президентът Румен Радев.

"Тя е школа за доблест и патриотизъм, затова днес всички българи отдаваме заслужено почит към нашите воини, към всички загинали за родината", допълни Радев.

По думите му войната, която бушува непосредствено до България, изисква държавническо отношение и адекватни решения, които да не създават рискове, а да укрепват националната сигурност и основният стълб на тази сигурност е Българската армия и хората, които са се посветили на нея - с тяхната подготовка, осигуреност, мотивация и отдаденост.

"Партиите пренебрегват здравия разум, това решение е опасна стъпка към въвличането на България във войната. Конфликтът никак няма да бъде кратък, той ще се разраства. Очаквам разумни решения, формулировката военнотехническа помощ е достатъчно разтеглива и рискована. Призовавам българските политици внимателно да преценяват последствията от своите думи", добави държавният глава.

Според Румен Радев не трябва да се дълбае разделение в обществото.

"Недопустимо е в центъра на столицата да се създават сблъсъци по повод войната, това е опасно, по българските улици трябва да се веят българските знамена. Всеки, който въвлича България във войната, трябва да бъде готов да понесе своята отговорност", каза още Румен Радев.

Той коментира политическия проект на Стефан Янев така: "Приписването на политическия проект е грешно разбиране, ако аз подкрепям инициатива или партия ще го заявя лично".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пеле поздрави героя на Реал Мадрид
Пеле поздрави героя на Реал Мадрид
Екип на БНТ получи достъп до летателното поле в авиобаза "Крумово"
Екип на БНТ получи достъп до летателното поле в авиобаза "Крумово"