НОВИНИ

Военният министър: Трябва да вярваме на Българската армия

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
09:00, 06.05.2022 (обновена)
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

"Има какво да покажем относно въоръжение, трябва да вярваме на Българската армия и да ѝ помагаме. България има достатъчно ресурс да ремонтира украинска военна техника. Има разделение в българското общество относно военната помощ за Украйна", заяви в празничното предаване "Денят на храбростта" министърът на отбраната Драгомир Заков. Според него публичният дебат по темата крие риск за националната ни сигурност.

"НАТО е гарантът за нашата сигурност и териториалната ни цялост. България отдавна е жертва на хибридна война, която се печели не с оръжия, а с информираност. Има дезинформация, няма пряка военна заплаха за България, но има сериозни рискове", допълни военният министър.

Според него е важна ролята на службите, държавата и въоръжените сили, за да минимизират тези рискове.

"Всява се страх, че войната може да излезе в широк спектър в Европа и региона, задача на организация като НАТО е да предотврати подобен сценарий. Дипломацията е опцията, която трябва да се следва, а не войната", поясни Драгомир Заков.

Той уточни, че задачата е ускорен темп на модернизация на армията, съвместно с българските съюзници, както и законодателни промени.

По думите на Драгомир Заков няма парад тази година, защото в момента Българската армия изпълнява много задачи по цялата територия на страната - помага на МВР по границата във връзка с бежанския натиск от Украйна.

Отбелязваме 6 май - Денят на храбростта и празникът на Българската армия

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Абрамович отрече обвинения за продажбата на Челси
Абрамович отрече обвинения за продажбата на Челси
Радев: Модернизацията на Българската армия е все по-наложителна и без алтернатива
Радев: Модернизацията на Българската армия е все по-наложителна и без алтернатива