НОВИНИ

Екип на БНТ беше допуснат до тренировката на Силите за специални операции в Црънча

Николай Минков
от Николай Минков
20:25, 05.05.2022
5037
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Екипът на БНТ беше допуснат до тренировката на Силите за специални операции в Црънча. Поради изисквания за конфиденциалност самоличността на някои от участниците в репортажа е променена.

Инфилтриране в сграда от хеликоптер чрез така нареченото "бързо въже" е един от най-широко използваните способи за обезвреждане на терористи, трениран от командосите.

За първи път тази година Силите за специални операции на Гергьовден ще покажат най-новото си попълнение - бойните кучета, и как те се използват за обезвреждане на противник.

Мак е най-новото попълнение в Силите за специални операции. Едва на година и половина той вече e назначен на щатна длъжност. Макар използването на четириноги в операциите по обезвреждане на противник да са отскоро в арсенала, те вече са неизменна част от оперативните екипи.

"Този наш колега ще спасява човешки животи. Безпрекословно ще изпълнява заповедите и би се жертвало за мен, както и за всички колеги".

Бойните кучета са подложени на тежка подготовка, в която освен специфични умения, трябва да преодолеят страха от различни по вид и мощност взривове и стрелба от автоматично оръжие, за да изпълняват заповедите на своите водачи.

Вече 21 години старши сержант Делян Павлов е в специалните сили, има зад гърба си над 1500 парашутни скока. Изпълнявал е десантни задачи във всякакви метеорологични условия, денем и нощем. Признава, че дори и сега изпитва вълнение преди да се отдели от самолета.

"Това е начин на живот. Това е способ за прехвърляне на една група в бойни условия. Тренираме го всеки ден. Адреналин и чувство за отговорност", каза старши сержант Делян Павлов.

За първи път в Деня на храбростта ще бъдат демонстрирани и новите бойни машини на Специалните сили. 50 от тях вече са в строя, а до края на годината ще влязат в експлоатация и останалите 48.

"Българските специални сили се готвят ежедневно за изпълнение на своите мисии по суша, въздух и вода. За постигане на максимален ефект и пълни оперативни способности, ние имахме нужда от съвременни мобилни автомобилни системи", заяви генерал-майор Явор Матеев - командир на Силите за специални операции.

Едно от основните изисквания към командосите е отличната огнева подготовка. Ежедневно се изпълняват различни по вид и сложност стрелкови задачи, индивидуално и групово с личното стрелково оръжие.

"Силите за специални операции имат остра нужда от превъоръжаване със съвременно натовско въоръжение по отношение на нашето леко стрелково оръжие. Имаме нужда от съвременно лагерно и палатково снаряжение, за да може да се диплойваме лесно в различни райони. Имаме нужда от различни проекти. Това трябва да продължи с темповете, с които се движеше до 20-та година, за да може Специалните сили да са на нивото на съвременните стандарти", допълни генерал-майор Явор Матеев.

По традиция демонстрациите на способности от Специалните сили завършват с парашутен скок с българския трикольор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист отново победи Ямбол и стана първият полуфиналист в НБЛ
Рилски спортист отново победи Ямбол и стана първият полуфиналист в НБЛ
Забраняват изпреварването в Кресненското дефиле
Забраняват изпреварването в Кресненското дефиле