НОВИНИ

Семейство с дете се нуждае от поне 2200 лв. месечно за нормален живот

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
22:39, 05.05.2022
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Нови изчисления на КНСБ сочат, че за нормалния живот на семейство с дете месечният доход на домакинството не трябва да пада под 2200 лева. Толкова би било достатъчно, за да се покрие нарастващата инфлация.

Един работник трябва да получава над 1200 лв. на месец чисто, за да се покриват разходите за издръжка. Според синдиката обаче едва 700 000 работещи имат такъв или по-висок приход. От КНСБ предупреждават - българинът губи покупателна способност.

"От 2009 г. българинът на минимална заплата не е губил покупателна способност - всяка следваща година макар и малко, макар и повече някой път, минималната заплата нараства с по-голям темп от средногодишната инфлация", каза Любослав Костов, директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

При нехранителните стоки най-голямо е увеличението за транспорт, където на годишна база разходите надхвърлят 20%, а при горива повишението е с над 45%. Храните също нарастват - за година брашното е поскъпнало с над 18%, а олиото с почти 57%.

Според последно проучване на КНСБ доходите на домакинствата трябва да се увеличат с 15%, за да се компенсира ръста в инфлацията.

Но какви са рисковете подобно увеличение да ускори инфлацията?

"Над 2/3 от БВП на България се формира от потребление. Всяко увеличение на това потребление, разбирай дохода в тях, всъщност спомага да расте БВП и от там икономиката. Да, може да има някакъв допълнителен инфлационен натиск, но той ще бъде пренебрежим на увеличението на добавената стойност и БВП", каза Пламен Димитров, президент на КНСБ.

От синдиката посочват, че социалните помощи са оказали положителен ефект за понижаване на нивата на бедност, но че инфлацията ще продължи да расте и в следващите месеци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Aйнтрахт и Рейджърс ще спорят за трофея в Лига Европа
Aйнтрахт и Рейджърс ще спорят за трофея в Лига Европа
Надал сломи Гофен в епична трисетова битка за 14-и четвъртфинал в Мадрид
Надал сломи Гофен в епична трисетова битка за 14-и четвъртфинал в Мадрид