НОВИНИ

Радев възложи на кандидата за служебен премиер Димитър Главчев да състави правителство

Ще направя така, че да не се срамувате при подписване на указа за правителство, каза Главчев

Румен Радев Димитър Главчев
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
13:59, 30.03.2024 (обновена)
10020
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев възложи на кандидата за служебен премиер Димитър Главчев да състави правителство. По думите му Главчев единствен е приел да се нагърби с тази задача.

"Партиите, които не успяха да осигурят стабилно управление, успяха да ограничат максимално правомощията на президентската институция, като ги поставят в тясна рамка. Направиха го чисто механично. За да се нагърбиш с управлението на страната и то в криза не е достатъчно да си част от администрацията, да смениш офиса си с този на министър-председател, а да имаш психологическата нагласа и готовност да се заемеш с тази трудна задача. Страната ни се оказа на прага на безпрецедентна конституционна криза. Димитър Главчев единствено прие да се нагърби с високата мисия. До 7 дни смятам, че този мандат трябва да бъде изпълнен. Очаквам ви най-късно в събота – 6 април, да определите състав на Министерския съвет, тогава ще поканя и на консултации политическите партии", подчерта Радев.

Президентът отбеляза, че очаква от Димитър Главчев кабинет, който да е максимално политически неутрален, който да работи в интерес на българските граждани и България.

Според Димитър Главчев алтернативата е била да се хвърли държавата в конституционна криза с неясни последици.

"С отговорност подхождам към разписаното в Конституцията и ще го изпълня. Заявявам, че ще представя състав на правителство равноотдалечен от всички политически сили, състав от некорумпирани и неопетнени експерти. Ще направя така че да не се срамувате при подписване на указа за правителство. Наясно съм, че функцията на служебното правителство е организиране на честни избори, но основната функция на управлението е да подобрява живота на гражданите, ще продължа да утвърждавам евроатлантическия път на България. Ще представя кандидатите и на политическите сили. Тежък е изборът, но ще го изпълня отговорно", заяви Димитър Главчев.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Конституцията не предвижда в какъв срок Главчев трябва да предложи служебен кабинет.

Вчера държавният глава оповести избора си за служебен премиер от кръга лица, определени като възможни кандидати за този пост след направените промени в Конституцията.

След като Димитър Главчев предложи структура и състав на служебния кабинет президентът Румен Радев трябва да направи отново консултации с политическите сили в парламента и едва след тези разговори издава указ за назначаване на служебното правителство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юлия Иванова преди полуфинала с Левски: Очаквам дълга битка, надявам се да се справим
Юлия Иванова преди полуфинала с Левски: Очаквам дълга битка, надявам се да се справим
Константин Костадинов се отличи с 10 точки, но Аликанте записа втора поредна загуба в испанската втора дивизия
Константин Костадинов се отличи с 10 точки, но Аликанте записа втора поредна загуба в испанската втора дивизия