Радев: Вярата на нашия народ в неговите собствени сили ни е нужна и днес (СНИМКИ)

от БНТ
10:50, 22.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Възраждането и триумфът на българската държавност са неделима част от паметта и духа на Велико Търново – нашата историческа и духовна столица. Неслучайно преди 113 години прокламацията за независимостта огласява именно старопрестолните улици и обявява, че българската държава заема своето достойно и равнопоставено място на европейската и световна сцена. Че възродена България не ще бъде подвластна вече на никого. Това заяви президентът Румен Радев в тържественото си слово по време на военния ритуал по издигането на Националния трибагреник в Царевец.

И днес този дързък акт вдъхновява с проявените твърдост и характер. И днес ние се гордеем с нашите предшественици, защото този мащабен исторически акт не е плод на случайност.

Независимостта на България е постигната с политическа далновидност и дипломатическа мъдрост, с търпение и разум. Тя е градена с усилията на посветени държавници, но и със силата на уверен в себе си народ. Министър-председателят Александър Малинов ще напише, че вестта е посрещната в цяла България с ентусиазъм и радост. За българите обявяването на независимостта е морална победа, превърнала се бързо в мощен стимул за икономически подем и всеобщ възход. Но преди всичко решителното скъсване със зависимостите от миналото затвърждава самочувствието и вярата на нашия народ в неговите собствени сили, в способността му да кове сам съдбата си. Тази вяра ни е нужна и днес. На кръстопътя на нашия нов ден нека помним, че нашите предци завинаги избраха заедно да градят съдбата си и своето бъдеще на свободни и независими хора. Наш дълг е да пазим и почитаме този свят завет. От нашата единна воля и задружни усилия зависи да опазваме свободата и независимостта на Родината, за да останат онази основа, от която да черпят вяра и сили идните поколения.

Да живее свободна и независима България!, завърши словото си президентът.

Снимки от участието на Румен Радев в честванията по повод 113 години от обявяването на Независимостта на България във Велико Търново вижте в галерията от пресцентъра на президентството.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Найден Найденов определи състава за Световното по волейбол до 21 г.
Найден Найденов определи състава за Световното по волейбол до 21 г.
ПСЖ подготвя План „Б“ след Маурисио Почетино
ПСЖ подготвя План „Б“ след Маурисио Почетино