НОВИНИ

Царски орел е прострелян край Ямбол

bnt avatar logo
от БНТ
09:24, 22.09.2021
Чете се за: 03:12 мин.
Още
Слушай новината

Една от най-редките и емблематични птици в света - царски орел, е прострелян край Ямбол.

На 20 септември екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) открива птицата, благодарение на поставения ѝ GPS/GSM предавател, в безпомощно състояние.

Орелът е настанен в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани.

Вижте и още във видеото.

След преглед от ветеринарни лекари на Центъра се установява, че той несъмнено е жертва на бракониери. Прострелян е с ловно оръжие и е със счупено лява крило, а доказателство за това са откритите след направена рентгенография, 16 сачми в тялото му.

Царският орел е млада птица, маркирана от БДЗП с GPS/GSM предавател това лято в гнездо в района на град Елхово.

Предавателите дават възможност да се получава информация в реално време за точни географски координати на местоположението на птиците и да се следи тяхното състояние. Данните от сателитната и GPS/GSM телеметрия разкриват важна информация за вида, включително и за заплахите, които застрашават популацията му. Конкретният случай е пример за една от най-сериозните заплахи – незаконния острел.

Според ветеринарните специалисти на Спасителния център, състоянието на птицата продължава да бъде критично. След направената рентгенография сачми са установени из цялото тяло, включително в областта на крайните прешлени на гръбнака, където могат до доведат до трайно обездвижване на орела.

Сигнал за случая е подаден до всички отговорни институции, включително и до прокуратурата.

Царският орел е световно застрашен вид и неговото преследване попада под разпоредбите на Наказателния кодекс, който предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5000 до 20 000 лева. Едва преди няколко дни беше задържан от полицията бракониер, убил десетки застрашени от изчезване птици и бозайници и в момента тече разследване по случая. За последните няколко години има още три случая на простреляни царски орли.

Царският орел е един от най-емблематичните видове на българската природа, почитан от предците ни като свещена птица, която прогонва градоносните облаци и спасява реколтата. В последните години, благодарение на дългогодишни и целенасочени природозащитни усилия, броят на гнездата му в България се увеличи до 46. Загубата дори само на една птица се отразява пагубно на цялата популация. Стрелбата по такъв вид е действие, насочено не само срещу усилията по опазването му, природата и вида, но и срещу морала и традициите на народа ни, пишат от Българското дружество за защита на птиците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силата на словото и духът на Иван Вазов в Народния театър
Силата на словото и духът на Иван Вазов в Народния театър
Уникална находка доказва как е изглеждал българският герб по времето на цар Шишман
Уникална находка доказва как е изглеждал българският герб по времето на цар Шишман