НОВИНИ

Независимостта пред погледа на нашето време - научихме ли уроците на историята

bnt avatar logo
от БНТ
08:16, 22.09.2021
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Актът на независимост е бил важен повече за държавниците, за политиците и по-малко за народа. Това коментира историкът проф. Искра Баева в "Денят започва".

"За народа нищо особено не се е променило. Тази дата е нещо, което се отразява на международното място и роля на България, във вътрешния живот не се усеща по този начин и въпреки това има ентусиазъм", смята проф. Баева.

Според нея независимостта върви най-вече с отговорността.

"Защото да си независим означава да се освободиш от волята на другите, да останеш на собствената си воля, сам да вземаш решенията и тези решения могат да бъдат погрешни и да доведат до тежки резултати, както и става", смята проф. Баева.

За разлика от Освобождението и от Съединението, в Независимостта няма участие на народа и затова тази дата остава малко в сянката от гледна точка на народа, смята проф. Искра Баева.

Според нея независимостта е преди всичко отговорност на държавниците.

"Каузата не е толкова независимостта, колкото каузата за обединението, каузата за събиране на всички българи в една държава, води до невероятен ентусиазъм и героизъм на българите в няколко войни. Струва ми се, че дипломацията, която осигурява независимостта на България в следващите периоди, не съумява да изиграе своята роля и обидата на хората, които воюват, от това че са положени огромни усилия, а резултати няма много големи", допълни проф. Баева.

Според журналиста Тони Николов обявяването на Независимостта на България е символен акт.

"Каква разлика има с 113 години отстояние, тогава се е разсъждавало по друг начин. Независимостта предполага една осъществена свобода, овладяна свобода и това е последното стъпало, като че ли България е била готова на много неща", каза още Николов.

"В продължение на половин век този ден на Независимостта беше забравен и не беше отбелязван и това също е много показателно за пренареждане на националната ни история", отбеляза още журналистът.

"Денят е празничен. Той трябва да ни напомни за отговорността на независимостта", напомни отново проф. Баева.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Директорът на "Сиела Норма": ЦИК ни дължи около 14 млн. лв за наем на машините
Директорът на "Сиела Норма": ЦИК ни дължи около 14 млн. лв за наем на машините
Отзвукът на времето: Кои са най-интересните факти около Деня на независимостта
Отзвукът на времето: Кои са най-интересните факти около Деня на независимостта