Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Радев: За България ПВУ не е само финансови средства, а възможност за реална модернизация на страната

от БНТ
19:39, 14.11.2022
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
радев българия пву финансови средства възможност реална модернизация страната
Слушай новината

За България Планът за възстановяване и устойчивост не е само финансови средства, а възможност за реална модернизация на страната. Затова проектите, заложени в него, трябва да гарантират устойчивото развитие на българската икономика. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща на "Дондуков" 2 с ръководителя на работната група за възстановяване и устойчивост в рамките на Европейската комисия Селин Гауер, която е на посещение у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В срещата участие взеха заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов и министърът на енергетиката Росен Христов.

Държавният глава открои значението на очакваните за България средства по Плана за възстановяване и устойчивост, които имат за цел да доведат до развитие в сфери от съществено значение като образование, здравеопазване и правосъдие. Реформата в българската правосъдна система, включително работата на прокуратурата, е необходима и за повишаване на предвидимостта и прозрачността на икономическата среда в страната, подчерта президентът. Във връзка с това той допълни, че служебното правителство разработи и внесе в Народното събрание законопроектите в областта на върховенството на закона, необходими от гледна точка на второто плащане по Плана.

„България има амбицията да продължи да се утвърждава като енергиен център в нашия регион с внедряването на иновативни и екологични технологии“, посочи още Румен Радев.

Държавният глава подчерта, че проектите, предвидени по Плана за възстановяване и устойчивост следва да допринасят за устойчив и социално справедлив преход като осигурят най-добрия национален енергиен микс и в същото време отчетат енергийната роля на България в региона. Затова от ключово значение е търсенето на дългосрочни решения за добив и съхранение на чиста енергия от възобновяеми източници.

Като примери за използването на съвременни технологии в енергетиката, вече прилагани в други страни, президентът открои улавянето и съхранението на въглероден двуокис, възможностите за изграждане на фотоволтаична централа с голяма мощност за природосъобразно производство на електрическа енергия, както и за производство на зелен водород. За България е от ключово значение преходът към зелена икономика да води към запазването и развитието на заетостта на работещите в енергийния комплекс и във въгледобивните региони на страната, подчерта още по време на срещата президентът Румен Радев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
България ще играе на три континента в Лигата на нациите
България ще играе на три континента в Лигата на нациите
Пореден протест в Шумен в памет на Светомира, която загина в тежка катастрофа
Пореден протест в Шумен в памет на Светомира, която загина в тежка катастрофа