НОВИНИ

Радев: За да е устойчива евроинтеграцията на РСМ, трябва да се гради на критериите за членство

радев устойчива европейската интеграция рсм гради критериите членство
bnt avatar logo
от БНТ
18:57, 04.07.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

За да е устойчива европейската интеграция на РСМ, трябва да се гради на изпълнението на критериите за членство в ЕС. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща в президентската институция със специалния пратеник на федералното правителство на Германия по Западните Балкани Мануел Сарацин.

Вписването на българите в Конституцията на РСМ е предварително условие за започване на преговорите за членство в Европейския съюз, но не е единственото, отбеляза президентът и напомни, че неразделна част от постигнатото през юли 2022 г. европейско решение за евроинтеграционния процес на югозападната ни съседка е изпълнението на договореностите в двустранните протоколи по Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

"Това вече не са отворени въпроси, които засягат двете държави, а въпроси, отнасящи се до отношенията на Скопие с ЕС", посочи Румен Радев.

Държавният глава подчерта, че в общ интерес е възможно най-скоро да бъде постигнато вписването на българите в Конституцията на РСМ, както и да бъдат предприети сериозни усилия за изкореняване на езика на омразата в РСМ към българите и България, включително от съдържанието на учебниците, обществените медии, държавните и научни институции. По думите му само така реално могат да бъдат градени отношения на приятелство и добросъседство в региона, а РСМ да постигне напредък в процеса на своята европейска интеграция.

Румен Радев отбеляза, че въпреки активната политика на настояване на РСМ пред европейски държави, политици и институции за ускорено присъединяване към ЕС през последната година властите в югозападната ни съседка не са демонстрирали реална политическа воля да изпълнят критериите за членство, което не може да бъде устойчиво решение по пътя на европейската интеграция.

"За съжаление езикът на омразата в РСМ се увеличи, наблюдавахме физическо насилие към граждани с българско самосъзнание, стрелба и палежи на български културни клубове, а липсват ефективни наказания на извършителите", заяви президентът и настоя властите в страната да се ангажират с тези проблеми.

Държавният глава каза още, че България и Република Северна Македония споделят многовековна обща история, култура и традиции и страната ни очаква процесът на интеграция на РСМ в общото европейско семейство да е устойчив, стабилен и необратим и да не подкопава по никакъв начин фундамента на Обединена Европа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футбол в непознатата земя
Футбол в непознатата земя
Румен Гечев: Задължение е на опозицията да даде алтернативен бюджет
Румен Гечев: Задължение е на опозицията да даде алтернативен бюджет