НОВИНИ

Радев за изгонването на руски дипломати: Надявам се това решение да е обмислено и като мащаби, и като последствия

Александър Марков
от Александър Марков
10:20, 29.06.2022 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Слушай новината

В Мадрид президентът Румен Радев заяви, че се надява решението за изгонването на руските дипломати да е взето на база солидна информация и добре премислено.

Коментарът му дойде на Срещата на върха на НАТО, където лидерите на 30-те се събират на историческа среща. Алиансът се очаква да увеличи Силите за бързо реагиране от 40 на 300 000 с акцент укрепването на Източния фланг.

Не мога да дискутирам този въпрос, защото не разполагам с необходимата информация. Надявам се министър-председателят в оставка да е взел това решение на базата на солидна и достоверна информация, и да го е обмислил добре и като мащаби, и като последствия, каза държавният глава.

Лидерите ще обсъдят на високо политическо ниво допълнителното укрепване на Източния фланг чрез нарастване на многонационалните бойни групи до ниво бригади. Оперативните решения тепърва предстои да бъдат взети на военно-политическо ниво.

Снимка: Пресцентър на президентството

Радев определи срещата като започваща в ключов момент при радикално променена стратегическа среда за сигурност в резултат на руската агресия в Украйна и засилена конкуренция между основните стратегически играчи на глобалната сцена.

Според него, след десетилетия фокусиране върху борбата с тероризма в отдалечени региони НАТО се завръща към основната си роля - защита на суверенитета и териториалната цялост на страните-членки.

Постигнато е споразумение с Турция за приемането на Швеция и Финландия в НАТО

Що се отнася до Силите във висока степен на готовност, очаквам да са напълно готови следващата година. Ще вземем решението сега, ще започнем изпълнението, но ще бъдат готови следващата година. Това е планът. Тези сили ще бъдат издържани и организирани от различни страни-членки и ще са постоянно базирани в собствените си държави, но ще бъдат отговорни за защитата на определени членки на Алианса. Например Германия е определила бригада за защита на Литва. Подобни бригади и бойни формирования ще бъдат предварително определени и за други страни от източния фланг на Алианса. Те ще тренират заедно със силите на страните-домакини и ще имат предварително разположени оръжия и муниции, заяви Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че Турция дава подкрепата си за членството на Швеция и Финландия в НАТО, след като от месец май Анкара блокираше кандидатурите им. Трите страни са подписали меморандум в отговор на турските опасения.

Президентите Радев и Байдън бяха гости на официалната вечеря за срещата на върха на НАТО (Снимки)

Снощи президентът Румен Радев присъства на тържествена вечеря, която кралят на Испания Фелипе Шести дава за всички участници в срещата на върха. На срещата държавният ни глава беше плътно до американския президент Джо Байдън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служителите на затворите с писмо до НС: Подигравка е отсъствието на ясни приоритети в областта на сигурността
Служителите на затворите с писмо до НС: Подигравка е отсъствието на ясни приоритети в областта на сигурността
МВнР: Призиви за подкрепа на руски военнослужещи са абсолютно недопустими
МВнР: Призиви за подкрепа на руски военнослужещи са абсолютно недопустими