НОВИНИ

Служители от две държавни агенции излязоха на протест пред НС

Цанка Николова
от Цанка Николова
09:06, 29.06.2022
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Протестна акция организирана от синдикатите на Българската агенция по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по горите.

Протестиращите посрещнаха депутатите преди да започне работният им ден в парламента и им представиха исканията си за структурни реформи.

Служителите настояват за прехвърляне на двете агенции на пряко подчинение на Министерския съвет, а не към Министерството на земеделието, както е сега.

Сред другите искания е приемане на актуализация на бюджета на Агенцията по храните и Агенцията по горите, който да гарантира увеличение на работните заплати с минимум 30%.

Да се запознаят на място с исканията на протестиращите дойдоха народни представители от "Демократична България" и "Възраждане".

"Много колеги напускат. Има дирекции с малко хора, нашата дирекция също е с малко хора и много трудно успяваме да си покрием районите. Пак е заради заплатите, ниски заплати. Има млади хора, инженери, които взимат по 800 лева", заяви Живко Жеков, РД към ИАГ - Пловдив.

"Заплатите да се увеличат с минимум 30 процента. Смятаме, че това е едно достойно заплащане за работата, която извършваме и контролът, който упражняваме", каза Валентин Николов, областна дирекция по безопасност на храните - София град.

"Нашето настояване е това, което подписаха като коалиционно споразумение да го изпълнят народните предствители, да се приобщат и тези, които не са част от това споразумение, за да можем най-после да имаме адекватни заплати", коментира Анелия Иванова от КТ" Подкрепа".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емблематични лица на БНТ представят "Махалото на прехода"
Емблематични лица на БНТ представят "Махалото на прехода"
НС гласува окончателно актуализацията на бюджета
НС гласува окончателно актуализацията на бюджета