НОВИНИ

Иван Хиновски за "Има такъв народ": Имаме един крал, който дава директиви и ние рапортуваме

bnt avatar logo
от БНТ
07:48, 29.06.2022
6835
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

След напускането ми няма никакви реакции, никакви въпроси. Никой не ми се обади. Това заяви в "Денят започва" енергийният експерт Иван Хиновски, който вчера съобщи, че напуска "Има такъв народ".

Хиновски обясни, че решението да напусне партията на Слави Трифонов е по лични мотиви, свързани с безсилие и липсата на реализация на енергийната програма на "Има такъв народ".

Настанаха едни процеси, всички автори и разработчици в нашата енергийна програма бяха елиминирани от нейното изпълнение. Тя беше бламирана още след влизането в управление на новото правителство. Нашето общество тепърва ще усеща загубите от тази пасивност, смята Хиновски.

Той каза, че е разговарял с много от ръководители в ИТН, основно с Тошко Йорданов.

Оплаках му се, че браншът се развива много зле, че пропускаме шансове за реформа. Той ме пита дали съм говорил с министър Александър Николов, което аз съм правил много кратно, отбеляза Хиновски.

Според него, в сектора липсва енергийна експертиза. Обясни, че е разговарял с представители на ПП и ДБ, които са признали, че не разполагат с експерти.

Ако не се вземат радикални мерки, авансът, който сме взели и сме го "опаткали" вече, ще го върнем. ЕК ще каже - връщайте! Затова ние разработихме законопроект за енергийните активи, той е важно условие за стартирането на новата енергийна политика на Европа. Никой не се интересува от този закон, ще ни санкционира Европа, заяви Хиновски.

"Има такъв народ" вече е с шест депутати по-малко

Той допълни, че не е депутат в 47-ия парламент, в контекста на напускането на народни представители от ПГ на "Има такъв народ".

Страхувам се, че този импулс за развитие, с който аз отидох в тази партия в последствие се оказа, че има други приоритети и това разочарова много хора. Мотивът за реформи в ИТН изчезна, претопи се, смята Хиновски.

Според него ИТН се е превърнала в една монархическа структура:

Имаме един крал, който дава някакви директиви и ние рапортуваме, допълни той.

Нямам предложение от друга партия, каза Хиновски. За момента той няма политически амбиции и предпочита да работи като експерт. Не искам повече да се омърсявам с хора, които не дават шанс на реформите, категоричен е той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Англия - Израел е футболният финал на Евро 2022 за юноши до 19 години
Англия - Израел е футболният финал на Евро 2022 за юноши до 19 години
След поредния тежък инцидент: Ще поставят ли колчета срещу изпреварването в Кресненското дефиле
След поредния тежък инцидент: Ще поставят ли колчета срещу изпреварването в Кресненското дефиле