НОВИНИ

"Има такъв народ" вече е с шест депутати по-малко (Обзор)

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:16, 17.06.2022
Чете се за: 07:07 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Още един депутат напусна групата на "Има такъв народ" в парламента. Заявлението на Кирил Симеонов да стане независим депутат вече е в деловодството на Народното събрание. Решението му било лично. Така депутатите, които не достигат за спасение на правителството, вече са шест.

В своята кратка, но емоционална реч от парламентарната трибуна, Кирил Симеонов обяви, че се разграничава от своята партия. И каза, че се срамува от гласуването на "Има такъв народ" в рамките на вчерашния ден заедно с ГЕРБ-СДС и ДПС за отстраняването на парламентарния шеф Никола Минчев. "Има такъв народ" са обединени, пък обяви Тошко Йорданов малко по-късно. А управляващите очакват още шестима депутати, които да подкрепят кабинета по време на вота на недоверие, за да може той да не мине.

Искам да кажа нещо от сърцето си без да съм подготвил никакви речи. Когато се видях със Слави Трифонов, той ме пита: "За какво си тука, за какво се бориш?" Аз му казах: "Тука съм, за да се борим с системата, срещу системата, срещу статуквото. Вчера ние гласувахме заедно с тази система и мен ме е срам от това нещо, заяви Кирил Симеонов.

Аз не съм ГЕРБ, не съм ДПС и когато се прибера при децата си, аз трябва да мога да ги погледна в очите, допълни той.

Раздялата на Кирил Симеонов с "Има такъв народ" беше емоционална. Решението било лично, след безсънна нощ. Не е бил притискан и не е получавал пари за това.

Излязох на улицата и едно момче, което ме харесва се разплака пред нас. Просто нещата се натрупват и тези решения, знаете, че не са лесни. Няма абсолютно никакъв натиск върху мене, разберете. Никакви пари не съм получавал, никакви обещания, нищо, няма такова нещо. Господин Каримански за мен е прекрасен човек. Аз говорих с него. Той ми каза: "послушай сърцето си". И аз послушах сърцето си, заяви Кирил Симеонов, независим депутат.

Като за последно Кирил Симеонов разговаря с колегите си от "Има такъв народ" в стаята на парламентарната група.

От "Продължаваме промяната" застанаха пред вратата за морална подкрепа.

Мога само да предполагам в момента какво се случва с него и как се опитват неговите колеги да му повлияят той да се откаже от публично заявеното си желание и от публично заявената си свободна воля, каза Антон Тонев, депутат от "Продължаваме промяната".

Симеонов излезе безмълвен след срещата и напусна сградата на парламента. От "Има такъв народ" обявиха: натискът към техни депутати продължава.

Колега от нашите колеги показва есемеси, които премиерът е пращал в пленарна зала. Натискът върху колегите е неистов. Действа се върху психиката. Включително разбрах, че са пускани проверки срещу мен, срещу господин Каримански, да ни ровят в ДАНС, да ни търсят неща срещу нас. Явно търсят неща, с които да държат хората. Съжалявам, срещу мен няма какво да намерят, каза Ива Митева, депутат от ПГ на "Има такъв народ".

Тошко Йорданов: Нашата група е стабилна, а Кирил Симеонов остава наш приятел

Тошко Йорданов заяви: "Има такъв народ" остават обединени.

Ние сме ИТН и сме такива каквито сме. Второ - това, което Кирил днес го направи, си е негово право. Той си остава наш приятел, независимо какво реши да прави от тук нататък след ндешното му изявление. Така го е усетил, така го е почувствал. Той е свободен човек, може да прави каквото си иска. Но групата ни остава стабилна, позицията ни остава стабилна. Мнението, че това правителство се дъжи като ГЕРБ, че даже и по-лошо остава същото.

Именно Тошко Йорданов е големият виновник за състоянието на партията на Слави Трифонов, смята отцепилият се преди дни Иво Атанасов.

Тошко Йорданов съсипа тази партия. Ако нормално разсъждават, ако знаят за кое сме тръгнали в тази кауза за промяна, за разбиване на "модела ГЕРБ", би трябвало да се увеличи групата на независимите, каза Иво Атанасов, независим депутат.

Управляващите очакват и други депутати да подкрепят кабинета.


Искам да поздравя Кирил Симеонов затова, че реши да изпълнява програмата на ИТН, а не повелята на човека от телевизора, каза Владислав Панев - депутат от ПГ на "Демократична България".

Мога да го коментирам само като постъпка на един достоен и честен човек. Аз наистина се трогнах от неговата реч. Чувал съм колеги, които казват, че размислят сериозно дали мястото им е там. - От ИТН? - Да, каза Александър Симов - депутат от ПГ на "БСП за България".

От ГЕРБ-СДС посочиха, че правителството се занимава само със своето собствено оцеляване.

Каквито и усилия да се полагат, каквито и пари да се инвестират, дните на това правителство са преброени. И всички усилия, и всички средства, разбирайте го в широкия смисъл на думата, само ще направят мъката по-дълга. Мъката за всички, каза Томислав Дончев - депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Дебатите по вота на недоверие ще са във вторник, а гласуването - в сряда

Ива Митева заяви, че няма да бъде следващият председател на парламента, защото смята, че за избраният трябва да има съгласие от целия парламент. Точката влиза в зала още следващата седмица, а дебатът по вота на недоверие влиза в зала във вторник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хебър уреди три контроли преди старта в Първа лига
Хебър уреди три контроли преди старта в Първа лига
"Кино под звездите" се завръща в Пловдив с безплатни прожекции в градските паркове
"Кино под звездите" се завръща в Пловдив с безплатни прожекции в градските паркове