НОВИНИ

Дебатите по вота на недоверие ще са във вторник, а гласуването - в сряда

депутати почти сбиха
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:07, 17.06.2022
Чете се за: 01:37 мин.
Политика
Слушай новината

Парламентът ще дебатира по вота на недоверие срещу правителството на Кирил Петков на извънредно заседание във вторник, 21 юни. Заседанието ще започне в 11.00 часа и е свикано от председателстващия НС Мирослав Иванов, съобщиха от Народното събрание.

В дневния ред е проект на решение за гласуване на недоверие на Министерския съвет с министър-председател Кирил Петков. Вносители на проекторешението са Десислава Атанасова и група народни представители.

По правилник гласуването трябва да е не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията.

Вотът от недоверие към правителството беше внесен от ГЕРБ-СДС в сряда с мотива, че то се е провалило във финансовата политика. Подкрепа за него заявиха от "Има такъв народ", ДПС и "Възраждане".

За приемането на вота са необходими 121 гласа. Сметките показват, че вотът може да мине, но ИТН продължават да губят депутати. Днес от партията се разграничи Кирил Симеонов. Така общият брой на отцепилите се от ИТН депутати става 6.

Към момента "за" вота на недоверие биха гласували 59 депутати от ГЕРБ-СДС, 34 от ДПС, 19 от ИТН и 13 от "Възраждане" - тоест общо 125 гласа. Гласовете "против" към момента са на 67 депутати от ПП, 26 от БСП, 16 от ДБ и 6 независими - тоест общо 115 гласа.

Още един депутат се отцепи от групата на "Има такъв народ"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Демократична България": Искаме парламентарна комисия за "Лукойл"
"Демократична България": Искаме парламентарна комисия за "Лукойл"
Код жълто за дъжд и гръмотевици в събота
Код жълто за дъжд и гръмотевици в събота