НОВИНИ

България гони 70 руски дипломати, работили срещу страната ни

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:20, 28.06.2022 (обновена)
7059
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

България гони 70 руски дипломати, работили срещу интересите на страната, заяви премиерът в оставка Кирил Петков пред журналисти.

"Нашите служби са ги идентифицирали като хора, свързани до голяма степен с техните служби и са работили срещу интересите на нашата родина. Искам да поздравя българските служби и Външно министерство, че са си свършили работата. Искам да кажа на всички чуждестранни страни, не само на руската - че всеки, който работи срещу интересите на България - България има служби, които работят за нейните интереси и те ще бъдат призовани и отзовани да си отидат обратно в страната", каза той.

Всички те са част от руското посолство, уточни Петков. Голяма част от тях са работили за чужди служби, а дипломатическата им роля е била по-скоро прикритие. Заемали са най-различни официални позиции и по думите на премиера са извършвали "несвойствени дейности за тези дипломатически позиции".

"Това не е по никакъв начин агресия към руския народ - просто когато чужди правителства се опитват да се месят във вътрешните работи на България, ние имаме ясни институции, които ще противодействат. В неделя очакваме пълен самолет от 70 места да замине обратно за Москва", коментира Петков.

Той каза още, че тази вечер ще се проведе коалиционен съвет между лидерите на управляващите партии.

По-късно от МВнР потвърдиха, че е връчена нота на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова за намаляване на персонала на руските представителства у нас

"Посланик Елеонора Митрофанова беше информирана за решението на българската страна за намаляване на числеността на персонала на руските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация. Числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители.

Искането на България има две основания: първо, реципрочност, основана на чл. 11 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Персоналът на задграничните представителства следва да се поддържа в разумни и нормални рамки, предвид настоящото състояние на двустранните отношения. Второ, заради осъществяването от руски служители на дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, чиято цел е развитието на приятелски отношения между държавите. Дейност, окачествявана от съответните институции като заплаха за националната сигурност, като основание обявяването им за нежелани.

Във връчената на посланик Митрофанова вербална нота се заявява още очакването на българската страна Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие временно Консулството си в Екатеринбург.

На посланик Митрофанова бяха връчени имената на 70 сътрудници на представителствата на Руската федерация у нас, които следва да напуснат територията на страната до 24 ч. на 3 юли 2022 г., се казва в съобщението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швьонтек започна убедително участието си на Уимбълдън
Швьонтек започна убедително участието си на Уимбълдън
Хебър Пазарджик започва от втория кръг на волейболната Шампионска лига
Хебър Пазарджик започва от втория кръг на волейболната Шампионска лига