НОВИНИ

Нинова: Последните месеци темата оръжие за Украйна беше употребена грубо и манипулативно

bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 28.06.2022 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Остава напрежението между президентството и министърът на икономиката по темата "оръжие за Украйна". Вицепремиерът Корнелия Нинова опроверга главния секретар на президента - Димитър Стоянов, че България изнася оръжие за Украйна.

Преди дни в социалните мрежи Стоянов публикува част от документ с твърдение за износ към Украйна. Нинова обясни, че по времето на служебните кабинети, назначени от Радев, предишното ръководство на ВМЗ-Сопот се е опитало да продаде оръжия на Украйна, но сделката е била спряна от редовното правителство, а управлението на ВМЗ е сменено.

"Последните месеци темата оръжие за Украйна беше употребена грубо, манипулативно, с политически цели, но всяка лъжа и манипулация имат граници", заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова на извънреден брифинг.

По думите ѝ главният секретар на президента Димитър Стоянов е публикувал 4 реда от документ.

"Той говори за лъжа, днес аз ще ви кажа истината с пълното досие на сделката Афганистан - Украйна, става дума за умишлена манипулация. От текста е видно, че става въпрос за сделка и доставка, сключена през 2021 година от служебния кабинет на Румен Радев със служебен премиер Стефан Янев", каза Корнелия Нинова.

"Желанието на изпълнителния директор на ВМЗ е да бъде променена датата и доставката и да се прехвърли от Афганистан за Украйна. Вторият документ - Съветът на директорите одобрява и взима решение да се направи тази промяна в сделката. Междуведомствената комисия отказва да разглежда тази сделка и не издава разрешение. Аз като принципал на държавните дружества - сменяме изпълнителния директор и Съвета на директорите на ВМЗ-Сопот. В следващия документ става ясно, че изпълнителният директор, който е предприел тази сделка, е назначен от ГЕРБ през 2015 година и е освободен от нас. Съветът на директорите на ВМЗ е назначен от служебния министър Везиева. Това не е война с президента", заяви Корнелия Нинова.

Според нея това е битка за истината и за фалшивите новини, за нормална държава, в която тази истина не се изкривява.

"Ние свършихме своята работа, тази сделка е спряна и никога не е видяла бял ден. Сега питам президента Румен Радев как ще изчисти това петно, което беше лепнато върху президентската институция от главния му секретар Димитър Стоянов, това е умишлено. Той уличава президента Радев и служебния му кабинет в търговия с оръжие за Украйна. Ние сме защитили националния интерес и държавния суверенитет", каза още Корнелия Нинова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Ивков призна за интерес на голяма компания към Левски
Ивайло Ивков призна за интерес на голяма компания към Левски
Матео Беретини е аут от Уимбълдън заради COVID-19
Матео Беретини е аут от Уимбълдън заради COVID-19