НОВИНИ

СЕМ изслуша всички кандидати за генерален директор на БНТ

Милена Кирова
от Милена Кирова
10:30, 28.06.2022 (обновена)
6240
Чете се за: 04:22 мин.
Общество
Слушай новината

Съветът за електронни медии приключи с изслушванията на кандидатите за генерален директор на Българската национална телевизия. В два поредни дни концепциите си представиха всички осем кандидати за поста. Днес пред членовете на Съвета визията си за развитие на обществената телевизия представиха Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова. Вчера бяха изслушани другите четирима кандидати - Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков и Василена Матакева.

Вижте акценти от изслушванията им тук

Инвестиции в хората, технологично развитие, програмно съдържание и партньорства в своята визия за развитие, поставя като акцент с концепцията си настоящият директор Емил Кошлуков.

"Финансовата дейност е важна - финансова дисциплина. Не бива да си позволяваме експерименти с бюджети. Развитие на хората - не само заплати, квалификация. Развитие на студията, развитие на техника и технологии. Адаптиране към потребителски навици, технологично развитие и програмно съдържание - затова работим", заяви Емил Кошлуков - кандидат за генерален директор на БНТ.

Венелин Петков определи БНТ като "спящ великан, който трябва да се събуди". Убеден е, че обществената телевизия трябва да води пазара. Ще работи затова решенията да се вземат публично.

"БНТ трябва да води пазара. Аз предлагам еволюция, а не революция. БНТ разполага със страхотен творчески потенциал. БНТ разполага със страхотна база. БНТ може с телевизионното съдържание да намери своя път към младата аудитория - да направи прехода от линейно към интернет. Ние трябва да създадем видеопортал, където цялото съдържание на БНТ трябва да бъде качено. Пълна финансова ревизия за договорите от последните години, функционален анализ на длъжностите - кой каква длъжност изпълнява", каза Венелин Петков.

Според Красимир Ангелов всеки ръководител иска да има увереност в бюджета, за да не бъде атакуван политически. Смята, че БНТ се нуждае на всеки 3 години да се преглеждат концепциите на предаванията и програмните схеми.

"Първо ще започна с одит през Сметната палата. Важна задача е БНТ да върне доверието в себе си. Има голям ресурс, който не се използва и смятам да се използва чрез система за планиране и създаване на национален нюзрум за координиране. Възстановяване и на кореспондентската мрежа в страната. Ще се работи за оптимизация на различните звена, но без съкращения. В момента проблем са ниските заплати и се усеща липсата на кадри", каза Красимир Ангелов, кандидат за генерален директор на БНТ.

БНТ да бъде форум за диалог - за това би работила Светлана Божилова. Смята, че е необходим надзорен орган в областта на бюджета. На мнение е, че БНТ 2 трябва да остане да се развива в полето на културата и образованието.

"За мен е важно да се подчертае, че БНТ трябва да бъде форум за диалог и дебат. Да се изследват потребностите на зрителите. Един "Референдум" не стига. Аз искам една дискусионна линия всеки ден от седмицата - аудиторията има нужда да се търсят решения. Предвидила съм 128 страници гид за професионално поведение на Би Би Си. Трябва сериозна инвестиция в технологичното оборудване. Планирам създаване на обществен съвет - 25 души от различни области, както и надзорен орган в областта на бюджета", посочи Светлана Божилова, кандидат за генерален директор на БНТ.

Правила за изслушване на кандидатите може да бъдат свалени от ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежка катастрофа с български бус в Румъния, двама са загинали
Тежка катастрофа с български бус в Румъния, двама са загинали
ПП започва консултации с ДБ, БСП и независимите депутати за нов кабинет
ПП започва консултации с ДБ, БСП и независимите депутати за нов кабинет